Молитва на празникот Света Петка: Верниците денеска ги кажуваат овие зборови за љубов, мир и радост!

Морничав СНОБИЗАМ МЕЃУ ДЕЦАТА: Девојка во ПРВО одделение е принудена да покаже дали нејзините „ПАТИКИ“ се ОРИГИНАЛНИ, а момчето го нарекуваат СИРОМАШНО затоа што...

Ако има некоја реченица што ме полудуваше кога растев, тоа е онаа познатата што не постоеше во мое време , а зборуваме за периодот...

Штипска, Кратовска или Велешка: Kоја е права пастрмајлија?

Да одиш во Штип, Кратово или Велес, а да не пробаш од нивниот специјалитет исто како и да не си бил таму. Станува збор...

Светот ќе им се сврти наопаку: во 2023 година овој ЗНАК ќе добие огромно БОГАТСТВО, другите исто така може да ГО ОЧЕКУВААТ ОВА!

Според астролозите овие знаци ги очекуваат големи животни промени во наредната година...

Кога Бог ја создавал жената, ја направил со една грешка!

Кога Бог ја создавал жената, ја направил со една грешка! Кога Бог ја создавал жената, кај него дошол еден ангел и го прашал: –...

Молитва кон Света Петка – денес е празник посветен на светицата која е заштитничка на жената!

Православните верници кај нас на 27 октомври го одбележуваат празникот посветен на Света Петка, свет ден кој го слават многу народи, дури и оние кои не се христијани. Света Петка е подвижник од 11 век, а се смета дека таа е пред се заштитничка на жената, па овој празник особено го слават жените.

За празникот Света Петка се поврзуваат различни обичаи, а некои семејства овој празник го слават како куќна слава. Покрај црквите и храмовите посветени на Света Петка, често има извори за кои се верува дека се лековити. Еден од најважните обичаи за овој празник е дека денес треба да се избегнува физичка работа, но денот да се помине во молитва, љубов и славење со драги луѓе.

Ова е молитвата што верниците ја кажуваат на празникот Света Петка:
Света Петка, Божја светица, моли се на Бога за нас. Ти заслужи да го видиш лицето Божјо, како чедо на нашиот народ, славна света Петко, па имаме слобода да зборуваме со тебе, нашите роднини, и да ти се молиме за спас на нашите души.

Ти си слава и пофалба за нас, и твојата чудотворна вода привлекува многу луѓе, како некогаш витезите, и на слепите им дава вид, здравје одземено, сила ослабена и сета веселост и радост, дево Христова, наша помошничка.

Продолжи да ни бидеш чувар, утврди го во Православието, помагај им на верниците, воспитувај ги невините и тажните, и моли се за нашите успешни родители, браќа и деца, вечен мир и вечно спасение, Света Петко, Божји светец.

Помогни им на сите, па не ми одмагај ни мене. Стави го доброто во доброто и секако умножи го доброто. Нека се прослави Бог преку тебе во Троица, во вечни векови. Амин. Заљубувајќи се во мирниот пустински живот и доброволно следејќи го Христа, твојот Младоженец, од својата младост го зеде Неговиот лесен јарем, вооружувајќи се со знакот на крстот против духовните непријатели.

Со подвижнички подвизи, пост, молитви и солзи го изгасна јагленот на страста, Параскева, пофална достојна, што и сега со мудри девојки стоиш пред Христа во небесниот дворец: моли се за нас што го почитуваме твојот чесен спомен.

Сите побожно да ја славиме најчесната Параскева, светата заштитничка во неволјите, зашто таа, оставајќи распадлив живот, го прими вечното, непропадливото. Затоа, според Божјата заповед, наоѓа слава и благодат да прави чуда.

АКТУЕЛНО

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот…Ниту една земја на светот...

Германски нобеловец го запрепасти светот: Ракот се добива од овие две намирници

Истражувањата довело до заклучок дека две намирници можат да имаат значително влијание врз создавањето на канцерогени материи во човечкото тело. Германскиот научник и добитник на...

ДОКТОРКА ОД БРЗА ПОМОШ ПРЕДУПРЕДУВА! Сите што го правите ОВА сте во голема опасност, застанете денес!

Стефановиќ советува дека во најтоплиот дел од денот, од 10,00 до 14,00 часот, кој не мора, да не излегува од дома, а освен вода,...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Морничав СНОБИЗАМ МЕЃУ ДЕЦАТА: Девојка во ПРВО одделение е принудена да покаже дали нејзините „ПАТИКИ“ се ОРИГИНАЛНИ, а момчето го нарекуваат СИРОМАШНО затоа што...

Ако има некоја реченица што ме полудуваше кога растев, тоа е онаа познатата што не постоеше во мое време , а зборуваме за периодот...

Штипска, Кратовска или Велешка: Kоја е права пастрмајлија?

Да одиш во Штип, Кратово или Велес, а да не пробаш од нивниот специјалитет исто како и да не си бил таму. Станува збор...
error: Содржината е заклучена!