Моќта на нафората: Вистинска приказна што ќе ве остави во неверување

Следната вистинска приказна не е само приказна за изгубени пари и пронајден автомобил, туку за постоење на поголема моќ, која има свои овластувања и голем удел во нашите животи.

„Приказната што ќе ти ја раскажам можеби звучи неверојатно, но навистина е точно. Беше во почетокот на декември 2007 година. Бев многу загрижен за секојдневните грижи и особено за одредени семејни работи. Но, добро, си помислив, тоа е живот. Но, тоа утро ми се чинеше како да дојде крајот на сè!

Старите долгови многу ми пречеа. На работа добив заем од 20 илјади евра од фондот за заедничка помош за да можам да порамнувам сметки со банката. Банката ја стави нашата куќа во добра состојба и постапката за конфискација на имотот веќе започна. Бев депресивен затоа што таа куќа беше плод на нашата напорна работа.

Одморите ги поминувавме таму со децата секое лето. Не сакав да ја губам викендицата во никој случај, иако нашата финансиска состојба беше тешка, единственото нешто на што може да сметаме е платата.

Затоа бев принуден да земам заем на работа, под услов да ми одземаат 250 евра месечно од мојата плата. Веднаш штом ги примив готовина, веднаш му платив на чичко ми 6.000 евра, а тој сумата ја испрати во банка како гаранција за да се одложи конфискацијата. Имав намера да ги ставам преостанатите пари на банкарска сметка. Немав број со жиро-сметка со мене, па морав да направам телефонски повик и да ги добијам тие информации.

Додека го правев сето ова, банката се затвори. Решив да ги оставам парите и документите во автомобилот, во возачката врата на возачот. Секако требаше да одам во банка рано наутро. Никогаш не сум изгубил ништо од автомобилот. Ги ставам сите пари во плик. Во такви коверти, тие ми пакуваа пари за сметководство при работа кога ни ја исплаќаа платата. Т

ака, ковертите се собраа и ги користев за разни намени. Веројатно ве вознемирувам со сите овие детали, но како што напредува приказната, ќе разберете зошто го правам тоа. Утрото се подготвив да ги одведам парите во банка. Обично го паркирам автомобилот околу куќата, но некој си го зазеде моето место минатата вечер, па го оставив автомобилот малку подалеку. Стигнувам до тоа место – нема автомобил. Нозете ми беа отсечени.

Тоа беше неверојатно. Само неколку метри од куќата. Никогаш не сум слушнал дека некој има украден автомобил во нашето тивко соседство. Бев близу до нервен слом. Како да одам на работа сега, како да го возам скоро секое утро син ми на училиште? Немам пари за да купам нов автомобил, а имав оставено 14 илјади евра во украдениот автомобил !! Мојот ум не можеше да го сфати сето тоа!

Ја губам куќата затоа што не ги ставив парите на сметката. Нема автомобил, нема пари. Покрај тоа, тие ќе одземат 250 евра од мојата плата сè додека не го вратам заемот. Што да се прави? Ја повикав полицијата. “Што можам да ти кажам?” одговори полицаецот. “Секој ден има околу 100 кражби на автомобили во Атина. Ние ќе ги пренесеме вашите податоци и ако се најде автомобилот – тоа значи дека имате среќа. Одете во полициската станица и дадете изјава за кражба “.

Темнина ми падна на очите! Отидов во блиската полициска станица, тие ми кажаа сè исто. Еден млад човек, полицаец, ми донесе вода да пијам кога виде во која состојба се наоѓам. „Не грижи се, може да се најде…“ Дојдов дома и чекав … размислував за сè што се случи. Како се случи тоа, зошто? Зошто Бог ми испрати такво искушение? Се сетив на долг разговор со еден стар човек. Се грижев за децата, за мојот живот…

Плачев, разговарав и плачев… Тогаш тој ми рече: “Не плачи. Бог секогаш ни праќа искушенија со некоја цел. Тој е наш Татко и ги сака своите деца. Тој само добро ни посакува! Ние треба да му веруваме. Нему треба да му веруваме. Не плачи, тоа е грев. Со ова, ќе покажете дека не му верувате… Молете се и оставете сè да биде според Неговата волја! “

Јас сум обичен лаик. Секако, барам и духовни патеки, но мојата вера е мала. Сеќавајќи се на зборовите на старецот, се обидов да гледам на настаните со различни очи. Зошто се случува сето ова? Зашто Бог ни праќа искушенија?

Ова не траеше долго, повторно бев безнадежен. И повторно помислив на зборовите на старецот. Одеднаш се сетив: тој ми даде една молитва да читам и во тага и во радост. Каде го ставив? Поминаа 8 или 9 години од тогаш. Сепак, некако го најдов и прочитав многу пати. Тоа беше молитва на општинските старешини:

“Господи, дозволете ми да издржам со мир на умот за сè што носи денот пред мене. Дозволете ми да се дадам целосно на Твојата волја. Во секој час од овој ден, води ме и поддржувај ме. Без оглед каква вест ќе слушнам во текот на денот, научи ме да ги примам со мирна душа и со цврсто убедување дека сè е Твоја волја.

Водете ги сите мои зборови и дела, мисли и чувства, со секој член на моето семејство и да не угнетувам или побудувам никого.БОЖЕ, дај ми сила да ги издржам грижите од денот што претстои и сите настани што ме чекаат. Научете ме да се молам, верувам, се надевам, страдам, простувам и сакам. Амин “

Повторно ја повикав полицијата. Ништо ново. Ја повикав и станицата – исто така. Беше пладне. Децата се вратија од училиште. Им кажав за секој детал и тие беа вознемирени. Но јас полека почнав да мислам дека животот треба да се прифати како што е. Јас ќе се потпрам на Бога. Но, тоа беше присилно, затоа што немаше ништо друго што можам да направам. Сепак, разговорот со старецот ми остана во глава … Сè се случува со цел … Ништо не се случува залудно.

“Значи, треба да размислиш зошто сето ова се случува?” Си реков. Тоа беше тактика на која навикнав, секогаш и насекаде и во потрага по објаснувања. Но, некои работи се надвор од дофат. Така помина денот. Се јавив, загрижен, повторно се јавив и повторно ја прочитав молитвата. Околу 11:30 часот по полноќ, телефонот заѕвони неочекувано. “Полициската станица. Вие имате ваков бел автомобил од оваа марка и со тие таблички?”

Само што моето срце не застана. “Да, јас сум. Што се случи?” „Тука има двајца кои се возеа во вашиот автомобил. Ние ги запревме за проверка и ги најдовме возачката дозвола и документи. Дојдете веднаш.“ „Госпоѓо“, ми се обрати полицаецот, „што имаше во вашиот автомобил, освен документите?“ „Пари“ “Колку?” „14 илјади евра“. “Како можете да оставите толку многу пари во автомобилот?”

Тој зеде плик од фиоката од работната површина, и рече: „Преброј“. Само што не се онесвестив. Па можно ли е нешто такво? Почнав да бројам. Сите пари беа на место, сè до последното евро. Тогаш полицаецот ги праша младите: “Како не ги допревте парите? Вие не ги видовте, нели?” „Не“, одговори еден од нив. “Односно, го најдовме пликот и не го отворивме”. “Зошто?” го праша полицаецот.

“Кога го пребарувавме автомобилот, најдовме дозвола и документи. И, исто така, најдовме ист плик што содржи парче сув леб од црквата”. „Нафора, будало“, промрморе неговиот пријател. “Да, нафора. Потоа пронајдовме идентичен плик на вратата од страната на возачот. Мислевме дека и во него има нафора – претпоставивме дека сопственикот е верник – и не го ни отворивме.”

Сите беа без зборови. Полицајците застанаа во воодушевување. Никој не рече ниту збор. По некое време, дојдоа родителите на момчињата, многу добри луѓе. Ја повлеков изјавата и отидов дома. Децата не можеа да веруваат дека автомобилот и парите се пронајдени. Најчудното е што не се сетив како нафората стигна таму. Ретко ја отворам фиоката. Најверојатно, пликот лежи таму од оваа лето. Понекогаш ги посетувам светите места. Но, зошто беше нафората во пликот? Јас не можам да се сетам!

Она што е важно е што овој настан ме натера да гледам на животот на еден сосема поинаков начин. Јас прифаќам сè што се случува со почит и благодарност. Дури и најлошото. Тој случај остави свој белег на многу луѓе. Под еден, тоа влијаеше врз мене. Под две години, на моите деца. Честопати имало несогласувања меѓу нас, но сега постојано зборуваат за духовни теми. И помладиот, средношколец, постеше за прв пат оваа година.

Мајка на еден од момците што ми го украде автомобилот ми се јави по Божиќ и рече дека нејзиниот син решил да пости и да се причестува. Тој беше под големо влијание од случајот со нафотата. И што е најважно, нивниот криминал немаше сериозни последици. Горко се покајаа за сè. Секогаш се сеќавам на зборовите на старецот, зборовите на молитвата, кога сè е добро и кога сè е лошо. Таа молитва се движеше во мојот ум и срце.

„Господи… пред сите непредвидени случаи, не дозволувај да заборавам дека е сè од Тебе… Господи, дај ми сила да ги издржам грижите од денот што следува и сите настани што ме чекаат… и научи ме да се молам, верувам, се надевам, страдам, простувам и сакам. Амин “. Бидејќи при тоа секојдневно брзање, човечкиот ум не може да замисли што ќе се случи и што може да се случи утре.

извор: pravoslaviе.ru / stil.kurir

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!