Мудрости од монасите од Света Гора: Ако успеете да разберете зошто сте родени, ќе разберете сè друго!

Вековна мудрост во комбинација со животното искуство за многу генерации од Монасите на Атос.

Ви носиме 25 мудрости од монасите од Света Гора:

-Брат останува брат, дури и ако тој е непријател.
-Библиотеката е аптека за умот.
-Богатите никогаш не се виновни.
-Вековите меѓусебно се копираат едни со други.

-Камилата не си ја гледа грпката.
-Ако влеземе во орото – треба да играме.
-За непријателот што заминува, изградете златен мост.
-Евтиното чини повеќе пари.

-Ако не си ја фалите куќата, таа ќе пропадне.
-Ако успеете да разберете зошто сте родени, ќе разберете сè друго.
-Исповеден грев е половина простен.
-И ѕидовите имаат уши.

-Тој што спие наутро, изгладнува во вечерните часови.
-Подобро одвоени во љубов, отколку блиску и во кавга.
-Со текот на времето, дури и незрелото грозје станува мед.
-Никогаш не размислувајте за тоа што ве загрижува и никогаш нема да имате проблеми.

-Орелот не лови муви.
-Меѓу две зла, нема да најдете што е подобро.
-Раната од нож е лесна за лекување, но нема лек за раната од јазикот.
-Најголемото богатство е во добро срце, а не во голем паричник.

-Не може да се научи старо магаре на нов чекор.
-Зрно по зрно – погача.
-Ведрото небото не се плаши од молња.
-Јазикот нема коски, но крши коски.

извор: stil.kurir
фотографија: Profimedia

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!