Научниците тврдат: ДУШАТА НЕ УМИРА, таа само се враќа во Вселената!

Луѓето отсекогаш поставувале едно прашање: „Што се случува со нас откако ќе умреме?

Религиозните луѓе често веруваат во рајот или задгробниот живот, додека многу луѓе мислат дека ништо не ни се случува; ние едноставно умираме. Други, пак, веруваат дека нашите души живеат и откако ќе умреме, а сега неколку истражувачи мислат дека науката може да го потврди тоа.

Душата не умира кога нашите тела умираат, тоа беше потврдено по опсежни истражувања. Нашите тела умираат, но нашата свест – или нашата душа – живее вечно. Квантната механика, велат тие, го овозможува тоа.

Квантната механика е наука која се занимава со однесувањето на материјата на атомско и субатомско ниво. Ги објаснува својствата на молекулите и атомите и работите што ги сочинуваат.

– Да речеме дека срцето престанува да чука, крвта престанува да тече; микро-тубулите ја губат својата квантна состојба – објаснува д-р Хамероф. „Квантните информации во микротубулите не се уништуваат, не можат да се уништат и само се дистрибуираат и расфрлаат во универзумот како целина.

Тој вели дека ако некое лице се реанимира, тогаш информациите едноставно се враќаат во микротубулите и човекот повторно станува свесен. Ова е она што ние го нарекуваме „искуство блиску до смртта“. Ако, наместо тоа, пациентот умре, тогаш неговата свест може да постои надвор од телото како душа.

Она што го сметаме овде и сега, во овој свет, е навистина само материјално ниво што е разбирливо“, вели д-р Ханс-Петер Дур од институтот. „Другата страна е бесконечна реалност која е многу поголема.

Истражувањето на Хамероф и Пенроуз покажува дека свеста потекнува од подлабоките вибрации на микротубулите. Ова не само што ни помага подобро да разбереме што е човечка свест, туку може да помогне и во лекувањето на менталните, невролошките и когнитивните состојби.

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!