Научници: Доколку ја имате ОВАА крвна група, избегнувајте прекумерно пиење

Секој од нас е свесен за типовите на крвни групи. Во однос на нашата крвна група, можеме да следиме некои совети на експертите за да уживаме подобро и посилно здравје.

Специјалистите дури советуваат да се подготвуваат диети врз основа на крвната група во која паѓаме. На интернет можеме да најдеме различни интересни факти за нашата крвна група.

А во следните редови ви претставуваме една од нив: Луѓето од која крвна група не треба да консумираат алкохол? Меѓутоа, една неодамнешна студија на научници од САД открива дека луѓето со одредена крвна група најдобро е да не консумираат алкохолни пијалоци.

А причината е нивната склоност тоа да им стане навика, а резултатот е тежок алкохолизам. Можна причина за ова е што генот одговорен за крвната група во ДНК најверојатно се наоѓа во истиот регион на мозокот одговорен за зависност од алкохол.

Ви претставуваме и анализа на податоците собрани и проучувани од познатиот психолог – Морс, кој работи со американски и јапонски пациенти – алкохоличари. Според добиените резултати, повеќе од 50% од алкохоличарите со кои работи се од крвна група А.

На научниците сè уште не им е целосно јасно како точно функционира овој механизам, но повеќето го делат општото мислење дека луѓето со крвна група А имаат одредена специфичност во работата на надбубрежните жлезди.

Во што е изразена оваа специфичност? Нивното тело не ги добива потребните количини на гликоза, а на потсвесно ниво, луѓето бараат да ја добијат потребната количина со консумирање алкохол. Консумацијата на алкохолни пијалоци им помага и да го намалат нивото на стрес и анксиозност, а тоа чувство ги тера се почесто да ја земаат чашата во рака

Дали алкохолот влијае само на луѓето со крвна група А? Се разбира не. Сите потрошувачи на алкохолни пијалоци различно ги доживуваат неговите ефекти. Сепак, овде ќе се фокусираме на тоа како алкохолот влијае на крвната група.

На пример, луѓето со крвна група 0 треба да бидат внимателни со внесот на алкохол поради ризиците од гастроинтестинални проблеми. Луѓето со крвна група Б често страдаат од болести на црниот дроб или срцето поради консумирање алкохол.

А луѓето од крвната група АБ се наши „херои“ – се верува дека тие најмногу се спротивставуваат на негативните ефекти од внесот на алкохол. Сепак, тезите сè уште се предмет на истражување и не се целосно докажани, но сепак е важно секој човек да не претерува со алкохолот.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!