Најсреќното племе на светот: Не знаат што се броеви, не спијат навечер и секогаш живеат за сегашниот момент

За нив главната мисија е да бидат ТУКА и СЕГА. Која е тајната на среќата?

Во современиот свет, ние сме склони да ја поврзуваме среќата со материјални работи и придобивките од напредокот на цивилизацијата во однос на технологијата.

Ние веруваме дека електронските уреди можат да ни го олеснат и поедностават животот, но вистинската среќа и леснотијата на живеење е целосно спротивна на материјалните работи што ги копнееме.

Луѓето од племето Пира се прилично среќни без електронските уреди и погодностите на современиот свет. Овие луѓе совршено се согласуваат без систем за броење и чувство за време – тие дури немаат броеви на нивниот јазик.

Пираха е автохтоно население на Амазон. Ова се потомци на Индијанците Мура, кои сè уште водат практично непроменет начин на живот и не покажуваат интерес за современиот свет.

Обидите да се воведат во цивилизираниот свет беа неуспешни, но Пираите се верни на нивниот традиционален начин на живот, што им овозможува да бидат среќни.

Населението на ова племе е околу 400 луѓе. Живеат исто како и нивните предци: дрвени колиби, лов и трговија. Но, дури и во споредба со другите племиња, Пираите се единствена заедница. Таа е организирана така што една личност има можност да биде што е можно порелаксирана и само да ужива во моментот.

Во ова племе нема водачи, сите се еднакви. Тие главно се моногамни, иако имаат малку забрани. Тие немаат навика да оставаат резерви на храна и други работи.

Пиратите го јадат она што пораснало во моментот или она што го фатиле сега, а следниот ден бараат нова храна. Тие живеат ден за ден, не фокусирајќи се на иднината и минатото.

Истражувачите кои ги проучувале неколку години истакнуваат дека тие се способни да прават бродови, како и да произведуваат потребни производи (како што се млеко и шеќер). Тие знаат како да го направат тоа, но полесно е да ги добијат овие готови производи во процес на размена.

Нивната перцепција на светот е целосно заснована на контемплација на сегашниот момент. Тие немаат идеја за време. Жителите на Пираха немаат систем за броење и добро се снаоѓаат без него. Покрај тоа, кога истражувачите се обиделе да ги научат на броеви, тие не ги сфаќале сериозно.

Една од нивните најневообичаени карактеристики е што тие имаат сосема поинаков режим на спиење отколку луѓето од цивилизацијата. За нив, вообичаен е повеќефазен систем за спиење, кога едно лице спие 20-30 минути неколку пати на ден. Ова е алтернатива на долгиот сон.

Од овие мудри луѓе треба да ја научиме нивната невообичаена перцепција на животот. Ако сакате да бидете среќни – направете го тоа сега!

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!