На прв поглед се обични момчиња но кога ќе зајде сонцето се преправаат во нешто што докторите неможе да објаснат

Абдул Рашид (9) и Шоаиб  Ахмед (13), двајца пакистански браќа, страдаат од мистериозна и многу ретка болест. Во текот на денот, тие се многу активни момчиња, но штом зајде сонцето тие стануваат како растенија- потполно се парализираат и неможат да зборуваат.

Нивниот татко ги нарекува соларни деца поради тоа што се движат дамо преку ден. Доктор Џавад Акрам, професор по медицина на Пакистан Институтот за медицински науки, објаснува: “Овој случај е голем предизвик за нас.

Нашите лекари вршат тестови на момчињата и се обидуваат да се утврди зошто момчиња остануваат  активни во текот на денот, но тие не можат да ги отворат очите и не може да зборуваат или да јадат кога сонцето оди надолу.

Нивниот татко, Мохамад Хашим, е многу очаен. Ако лекарите самите не го разбираат тоа, што е со него? За него, ова е прашање на црна магија.Затоа тој ги одвел децата кај духовните исцелители, со надеж дека ќе се излечи болеста преку религија.

За жал, ништо не успеало. Никој не може да им помогне на двете момчиња да водат нормален живот. Дури и со 300 различни тестови, лекарите веруваат дека тоа е прашање на генетиката, бидејќи нивните родители се роднини, шест деца, им починале многу младо, а нивната ќерка останала здрава. Затоа докторите ги советуваат да немаат веќе деца, за да се се повтори случајот.

Засега Абдул и Шоаиб живеат под медицинска нега која им го олеснува животот.Тие и покрај болеста се полни со енергија и позитивност , и кога ќе пораснат сакаат да бидат наставници.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!