Не ги игнорирајте знаците кои телото ви ги испраќа: Опасни сигнали кои велат дека нешто не е во ред со црниот дроб

Црниот дроб е еден од најголемите органи, одговорен за метаболичките функции во организмот – а тоа е користење на нутријатите во исханата за телото, како и исфралање на токсините пред да предизвикат штета. Ова се сигнали кои не треба да ги игнорирате, па важно е да ги прпознаете на време.

1. Чешање Примарна билијарна цироза (ПБЦ) е хронична болест која ги уништува жолчните канали и за жал нема очигледни симптоми, но еден од првите симптоми е чешање на кожата.

Секако дека кожата може да ви биде сува, но ако состојбата станува трајна, можеби паметно би било да посетете лекар бидејќи тоа може да биде симптом цироза на црниот дроб.

2.Очите и кожата попримаат жолта боја Ако белката станува жолтеникава или забележете жолти дамки по кожата, се работи за високо ниво на билирубини во телото, а се работи за жолтеникав пигмент кој го лаќи црниот дроб. Ако забележете дисколорација, можно е да се работи за проблеми со црниот дроб, од цироза до хепатитис Б.

3. Имате вишок килограми или пребрзо ги губите Во случај на цироза може да дојде дебелеење, а губитокот на килограмите исто така може да биде симптом и тоа не само цироза на црниот дроб туку може да се работи за хепатит Ц – вирусна инфекција која води до воспаление на црниот дроб.

4. Црвени ви се дланките Еве уште едно предупредување! Во овој случај може да се работи за неалкохолен замастен црн дроб во кој премногу маснотии се насобрани во него и не е поврзано со пиење алкохол.

5. Губење на меморија Заборавате каде ви се клучевите од колата и каде воопшто сте тргнале. Ако состојбата се влоши, црниот дроб може да биде одговорен.

Имено, кога црниот дроб откажува, не е во состојба да ги исфрли токсините од организмот, со што тие се насобираат во мозокот, а една од последиците е губење на меморијата.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!