Нова студија: Секој петти пациент со дијабетес заразен со ковид-19 умира за 28 дена

Според нова студија спроведена на Универзитеот во Нант Секој петти пациент со дијабетес примен во болница со коронавирус умира во рок од 28 дена.

Студијата исто така откри дека еден од осум пациенти со дијабетес хоспитализиран со коронавирус се уште е во болница 28 дена по приемот.

Нивните анализи исто така покажуваат дека за 28 дена хоспитализација, 577 од 2.796 пациенти во студијата починале (21 отсто), додека речиси 50 отсто (1.404) биле отпуштени, со престој во болница од девет дена.

Околу 12 отсто останале во болница 28 дена, додека 17 отсто се префрлени во друга здравствена установа.

Студијата е објавена во списанието Diabetologia.

Прелиминарните резултати од студијата беа објавени во мај 2020 година, покажувајќи дека 10 отсто од пациентите со дијабетес примени во болница со коронавирус умираат во рок од седум дена.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!