ОБИЧАЈ Е ДЕНЕС ДА СЕ КАЖЕ ОВАА МОЛИТВА – ПРАЗНИК НА СВЕТА ВЕРА, НАДЕЖ И ЉУБОВ: Зборови за мир, радост и чисто срце

Молитва на празникот на Света Вера, Надеж и Љубов и нивната мајка Софија – вообичаено е да се кажат овие зборови!

Православните верници на 30 септември го слават празникот на Света Вера, Надеж и Љубов и нивната мајка Софија, а главниот обичај е на овој ден да се воздржува од лоши мисли и постапки.

Света Софија ги именувала своите ќерки по трите најголеми христијански доблести – верата, надежта и љубовта. Светците умреле на денешен ден во гонењето на христијаните во Рим.

Се верува дека на нивниот празник треба да се слават доблести како што се верата, надежта и љубовта, да се потсетиме на нив и да ги разбудиме во срцето. Исто така, на овој ден верниците ја кажуваат следнава молитва посветена на светците:

Молитва до Светите маченици Вера, Надеж и Љубов и нивната мајка Софија
О, свети и пофални маченици, Вера, Надеж и Љубов и храбри ќерки на мудрата мајка Софија, сега доаѓаме кај вас со искрена молитва, зашто што може да биде помоќно за нас пред Бога од верата, надежта и љубовта, трите камења темели на сите доблести, по кои сте именувани и чија форма ја одсликувате.

Моли Господа да нè заштити во таги и искушенија со Својата неискажлива благодат, да нè спаси и да нè чува како Добри и Човекољубиви. Неговата слава, како вознемирувачкото сонце, ја гледаш сега и ни помагаш во нашите скромни молитви, Господ Бог да ни ги прости гревовите и беззаконието, да нè помилува нас грешниците и недостојните за Неговата милост.

Затоа, молете се за нас, свети маченици, на нашиот Господ Исус Христос, и Нему му принесуваме слава, со Неговиот Отец Непочетен и Неговиот Пресвет и Благ и Животворен Дух, сега и секогаш и во вечни векови. Амин

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!