Од почеток се сомневале дека ќерката е нивна: Поради кардиналната грешка на докторката, Александар сега ја тужи клиниката

Брачен пар од Калифорнија тужел клиника за вештачко оплодување затоа што жена родила дете на друг пар, затоа што и дале погрешен ембрион во клиниката

Во септември 2019 година, Дафне и Александар Кардинале добија девојка која воопшто не личеше на нив. По ДНК-тестирањето го пронашле парот кој го добил своето девојче и решиле да ги заменат децата.

Кардиналите сега ги тужат Калифорнискиот центар за репродуктивно здравје и лабораторијата Ин ВитроТек во Лос Анџелес за небрежност, прикривање на грешка и лош третман.

За време на емотивната прес-конференција, Дафне Кардинале рече дека нивните „сеќавања на раѓање секогаш ќе бидат извалкани од болната реалност дека нашето биолошко дете му било дадено на некој друг, и дека бебето за кое се борев да го донесам на светот не е наше“.

Кардиналот исто така рече дека и е „ускратена можноста да го роди своето дете“. Грешки во вештачкото оплодување (ИВФ) – кога јајце клетките на жената се оплодуваат во лабораторија со машка сперма и се враќаат во женската матка – за жал се доста чести.

Во 2019 година, едно семејство од Калифорнија открило дека нивното дете го родила жена во Њујорк. Ја тужеле бидејќи сакала да го задржи детето, но судијата подоцна пресудил во корист на генетските родители.

Во тужбата поднесена во судот во Лос Анџелес се наведува дека парот побарал помош од клиника во летото 2018. Една година подоцна, кардиналите добија дете за кое веруваа дека е нивно.

Кардиналот изјави дека очекува русокосо дете, како нивното прво дете и дека се изненадила кога видела девојче со „многу потемна кожа“. Александар бил толку шокиран што ја напуштил салата, се наведува во тужбата.

По два месеци, парот направил ДНК тестирање кое потврдило дека тие не се биолошки поврзани со детето.

– Собата се собра, ми беше лошо и бев целосно вкочанет – изјави Александар Кардинале.

Клиниката потоа им помогнала да најдат друг пар од Калифорнија кој ја добил нивната ќерка. Ќерката на сопствениците на кардиналот има четири месеци кога првпат ја виделе. По неколку состаноци, двата парови одлучија за правниот процес на официјална размена на бебиња, што се одржа во јануари 2020 година.

– Наместо да го дојам своето, доев и се поврзав со детето што требаше да го дадам подоцна – рекол кардиналот, додавајќи дека целата случка најтешко паднала на нивната седумгодишна ќерка која не разбирала што се случува.

– Ужасот од оваа ситуација не може да се ублажи – се наведува во тужбата. Кардиналите побарале и стручна помош поради претрпениот стрес и депресија, а нивниот адвокат изјавил дека и друго семејство планира тужба.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!