Оздравените имаат ист имунитет како вакцинираните од коронавирусот

Англиското јавно здравје (PHE) редовно тестирало две соодветни групи на волонтери помеѓу јуни и ноември минатата година – 6.000 здравствени работници кои претходно биле заразени со корона и 14.000 кои не биле.

Споредбата на инфекцијата кај двете групи, опишана во прелиминарните резултати објавени денеска, покажле дека претходната инфекција обезбедувала најмалку 83% заштита од повторна инфекција и обезбедувала повеќе од 94% заштита од симптоматската форма на болеста ковид-19, што се совпаѓа со податоците за најефективната вакцина против корона.

Сузак Хопкинс, постар медицински советник во ЈЗУ, вели дека е „силно охрабрена“ од резултатите дека инфекцијата обезбедува моќна, иако не целосна заштита од повторна инфекција најмалку пет месеци.

“Природната инфекција изгледа е добро како вакцината, што е многу добра вест за населението. Тоа ќе обезбеди ниво на имунитет кај популацијата што ќе го намали пренесувањето на вирусот”, рече таа.

За време на студијата, 44 лица во претходно заразената група од 6.000 лица биле тестирани позитивно со растојание од најмалку три месеци, што укажува на тоа дека биле „потенцијално повторно инфицирани“.

Но, бидејќи геномската анализа не била достапна за да се потврди дека различни вируси се одговорни за двете инфекции, тие не се сметале за докажана повторна инфекција.

Истиот вирус може да инкубира подолг временски период кај иста личност, иако истражувачите сметаат дека тоа е помалку веројатно во повеќето случаи.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!