Пола Македонци во домот чуваат Фатмино око – што всушност со него сте внеле во својата куќа

Многу често во куќите, на возилата, на облеката на многу луѓе, се забележува еден интересен симбол – т.н. турско око или око на Фатима, Фатмино око.

Според исламската традиција, ќерката на Мухамед Фатима му подарила на вереникот парче сино стакло и благодарение на оваа амајлија, тој успешно го завршил своето патување надминувајќи ги сите можни и невозможни пречки. Оваа едноставна приказна може да се прочита практично насекаде.

Сепак, окото на Фатима како амајлија не потекнува од самиот ислам, туку е широко користено и од муслиманите и од православните. Луѓето го закачуваат на вратите од куќите и канцелариите, го ставаат на облека за возрасни, деца и бремени жени.

И сето тоа со една цел – да се бориме против магии и уроци. На турски начин. Рускиот свештеник Александар Јермолин зборува за чувањето на око на Фатима како за „благодатен“ окултизам:

“Во ситуација на љубов кон сè што е окултно и паранормално, турските амајлии се цврсто вкоренети во Русија. Луѓето, уморни од долгогодишниот државен атеизам, почнале да се стремат кон вера. Во многумина израснала апстрактна „вера во душата“.

Неодамна осветував куќа и видов зачудувачка слика. Икони, домашни духови и нешто што личи на „старец-шумар“ стоеја на полицата. Домаќините се добри, искрени луѓе. Едноставно, во нивното религиозно искуство на светот, сè што е „свето“ се меша во нивниот дом: има икони, маскоти, амајлии и многу повеќе.

Зборував со нив, им објаснив дека тоа се суштински различни работи, затоа ги исфрлија домашните духови и „шумарот“, а куќата беше осветена. Често во еден стан може да се видат турското око, кинеските жаби и икони.

Друга причина е што ретко размислуваме за смислата на животот, исто како што мислиме за смртта. Смртта е нешто апстрактно што може да се случи, но не сега. И сега треба да се заштитите од сè лошо: од негативната енергија што достигнува низ прозорецот, од магии и уроци.

И наместо да размислува за својот живот на глобално ниво, човекот донесува одлука да тргне по наједноставниот пат – да обеси амајлија. „А зошто е тоа лошо?“ – Честопати имам можност да го слушнам ова прашање. И, морам да му објаснам на секој човек, во зависност од неговите „вештини за слушање“.

Се случува, да е доволно да му кажете на некое лице дека не е компатибилно со православието. Односно, или сте православен или паганин (окултист, итн).“

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!