ПОРАДИ ОВА ИМАТЕ ЛОШИ РЕЗУЛТАТИ: Докторот ги откри најголемите грешки што ги правиме пред да НИ ЗЕМАТ КРВ!

Исклучоци се прават само во итни случаи: За лабораториски анализи пожелно е да се работи „на празен стомак“, што значи дека не треба да јадете цели 12 часа пред да земете крв. Наутро, на денот на вадењето на крвта, дозволено е да се пие само малку вода, а исклучоци се прават само во итни случаи.

„Бидејќи храната и продолженото гладување имаат директно влијание врз метаболизмот на јаглехидратите, липидите и протеините, неопходно е да се направат некои анализи на празен стомак.

Во исто време, ефектот на протеинските (месни) оброци е поголем од ефектот на оброците со јаглени хидрати (леб, тестенини, колачи)“, објаснува д-р Ивица Цветковиќ.

На празен стомак задолжително се прават анализи на шеќер во крвта, триглицериди, холестерол, витамин Б12, фолна киселина, алкална фосфатаза, бета-CrossLaps (коскеен маркер), остеокалцин, железо, кортизол, како и при изведување на тест за издишување. за Helicobacter pylori, PTH и хомоцистеин. За да го одредите туморскиот маркер, напротив, не треба да гладувате.

Пред вадење крв
Последниот оброк пред утрешното земање крв треба да биде лесна вечера, најдоцна до 19 часот. Наутро на денот на вадењето на крв не е дозволено ништо освен малку вода, а 48 часа пред земање на крв избегнувајте лекови (освен задолжителните), посилен физички напор и алкохол.

Маснотии во крвта
Две недели порано, треба да јадете нормално. Избегнувајте вежбање и алкохол два дена пред да земете крв. Ден пред земање крв се препорачува да се јаде храна со малку маснотии и да се избегнува кафе по 19 часот.

Земањето крв не треба да се врши пред да поминат 8 недели од акутен миокарден инфаркт, операција, траума, бактериска или вирусна инфекција.

Одредување на железо во крвта
Два дена порано не пијте сокови збогатени со витамини (боровинки, црни рибизли, капини, цвекло), цедевита и вино од капини, бидејќи лажно можат да го зголемат железото, па наодот нема да важи.

Толеранција на гликоза (OGTT)

Пациентите не треба да јадат најмалку 8, а најмногу 12 часа. За време на тестот, пациентот цело време е во лабораторија. За тоа време не смееме да пушиме, да јадеме, да пиеме или да се напрегаме.

Тромбофилија
Повеќето тестови за тромбофилија (крв од периферна вена) не смеат да се прават додека пациентот е на терапија за разредување на крвта поради ефектот на терапијата врз резултатите од тестот.
Тироидни хормони од крвта
Терапијата со тироидни хормони може да влијае на резултатот, па затоа е важно да не го земате лекот на денот на земање крв. Можете да го земете веднаш по тестот.

Одредување на крв во столицата
Лековите треба да се избегнуваат седум дена пред да се даде примерокот (освен потребните што ги пропишал лекар). Одложете го тестот доколку имате менструација, дијареа, крварење од хемороиди и уринарниот тракт.

Собирање урина (единечно)
Мора да поминат најмалку 4 часа од последното празнење на мочниот меур. Првиот млаз се фрла, а средниот се собира во стерилен сад. Не се зема за време и околу менструацијата.
24-часовно собирање урина (биуре)
Започнува со втората утринска урина. Урината се собира во текот на денот и ноќта и се чува на ладно место. Следниот ден се додава првата утринска урина и се носи во лабораторија.

Тест за издишување за Helicobacter pylori
Наутро ништо не смеете да јадете и пиете, дури ни да ги миете забите. Тестот се изведува најмалку 4 недели по последната доза на антимикробниот лек и 2 недели по антисекреторниот лек.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!