„ПОСТОТ НЕ Е ДИЕТА“ Одговори на прашањата кои ги мачат верниците: Најлесно е да се откажете од нешто на неколку недели, а што ќе се случи кога ќе заврши?

Датумот на почетокот на Великиот пост зависи од датумот на прославување на најголемиот христијански празник Велигден, кој православните верници секогаш го слават во неделата на полна месечина по пролетната рамноденица.

Православните верници оваа година го слават Велигден на 16 април. На овој празник му претходи седумнеделен пост кој започна вчера , 27 февруари 2023 година.

Неговата главна задача е физички и психички да не подготви за празникот Воскресение Христово, а за време на овој пост се воздржуваме од месо, јајца, сирење, млеко и друга храна со животински масти.

Има многу прашања кои верниците ги поставуваат на почетокот на секој пост, а ние ќе се обидеме да одговориме на некои од нив денес.

Гости во емисијата Пулс на Србија беа Драшко Ѓеновиќ, верски аналитичар и свештеник Владимир Пекиќ, парохиски свештеник во црквата Свети Марко, кој разговараше за важноста на физичкото и духовното прочистување и воздржување за време на овој пост.

Постот, го започна разговорот Пекиќ, е императив на Божјите заповеди, а тоа е да го сакаш со цело битие.

-Со постот, човекот си овозможува да се приврзе кон Бога, но и да ја продлабочи заедницата што ја гради со ближните и со оние со кои директно се среќава, па дури и со оние со кои можеби не е во најдобри односи – рече Пекиќ.

Од што друго да се воздржуваме, изјави Ѓеновиќ.

– Постот не е диета. Човек од 21 век најчесто постот го доживува како диета. Постот е неразделен од молитвата и духовната работа. Ако едноставно не јадеме храна од животинско потекло, а не ја придружуваме со молитва и читање на Светото писмо и помирување со оние со кои можеби сме во конфликт, тогаш тоа е „за џабе сте се обиделе“. Голем број наши сограѓани почнуваат и завршуваат со постот на физички план – вели Ѓеновиќ.

Да се ​​обратиме кон Бога, нагласи тој, и да ги оставиме нашите мали божества.

– Мора да се свртиме кон Бога. Ние мора да се свртиме кон другите луѓе, оставајќи се што не одвојува од Него. Напуштање на малите божества. За некого серии, за некого мобилен телефон и слично, а потоа велиме дека немаме време за црква, за читање Свето писмо, за молитва…

Колку е човек подготвен да се откаже од кафето. , или цигари од кои е зависен? Едно е да пиеш кафе, друго е кога си зависник. Треба да се откажеме од сето она од кое сме зависни и што не одвојува од Бога – рече Ѓеновиќ.

Поентата на постот е да се одречеме од попустливоста , вели Пекиќ.

– За нас Бог е суштински за животот, а потоа и нашиот ближен. Зависностите од најмали до најголеми – кои ние ги нарекуваме и зависности се првите што заминуваат. Умереноста е мајка на сите доблести, вели Аристотел.

Најдобриот совет би бил да внимаваме на она што не спречува да го направиме нашиот живот пречка за нашата среќа. Најлесно е да се откажеш од нешто неколку недели, но што е кога постот ќе заврши? Целта е да се менуваме од корен, дел по дел. Самоконтрола, над вашите желби, и продолжување на истата и по постот – рече тој.

Дали се разликуваат првата и последната недела од постот?

– Не се разликуваат многу. Целиот пост е сам по себе строг. Тоа значи постење на вода од понеделник до петок, а јадење на масло во сабота и недела. На два празници се препорачува риба. Што се однесува до првата недела, таа е поинтензивна во однос на служењето на литургијата, а последната недела е недела на Христовото страдање.

Преку молитвата се сеќаваме на сите оние настани кои започнуваат со Христовото влегување во Ерусалим и кулминираат со Христовата жртва на Голгота и на крајот со неговото воскресение – објасни свештеникот Пекиќ и додаде:

– Поентата на постот не е да се замени храната, туку да се намали храната. Тоа е длабоко социјална димензија. Некогаш значеше дека со намалувањето на храната, вишокот храна се делеше на оние кои не можат да си ја дозволат, или пари.

Поентата не е да се лишиме од нешто, туку да препознаеме дека сме фундаментално создадени кога ја споделуваме љубовта со нашите ближни во добрина и простување.

Би било добро верниците да доаѓаат во храмовите и најдобро би било да се консултираат со нивните парохиски свештеници како да постат и да постат според нивните можности за постот да не стане дополнителен товар.

Времето е лесно, а јаремот е лесен, вели Христос и сака да се ослободиме од нашата болка и напнатост во животот, а не да си го отежнуваме уште повеќе – рече тој.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!