Прва снаа во селото по четири децении: Поголемо чудо од освојување на лото, а младоженецот Горан во неверување

Тој не се надеваше дека ќе се ожени.

Во областа Куршумлија , седум села се целосно изгаснати во последните неколку години, а во повеќето од 92-те во општината, мнозинството од населението останува старо. Сепак, првата снаа дојде во селото Параду, на самата административна линија со Космет , по четири децении .

Селото Парада во Куршумлија , пред половина век, немаше струја, вода, пат и околу 500 жители. Денес во него живее само семејството Илиќ, РТС ги посети пред неколку години, кога Горан рече дека стапувањето во брак е еднакво на победа во игрите на среќа.

– Не се надевав дека тоа ќе се случи, дека ќе се оженам. Ја сретнав Маја таму во бањата. Малку по малку се случи да се венчаме и ќе живееме таму и тоа е тоа. Не верував дека ќе се оженам. Повеќе сакам да освојувам лотарија неделно отколку тоа – вели Горан Илиќ од Парадата.

Во Луковска Бања, каде што беше на одмор, Маја се сретна со Горан и реши да го замени градскиот живот со рурална средина. Милош Илиќ од селото Парада се надева дека неговата снаа повторно ќе се роди.

Да имам внук или внука, така што ќе бидам посреќна личност отколку што сум сега – додава Милош. Иличи верува дека претстојат подобри денови за нив и за другите локални жители, поради близината на Луковска Бања.

Да останете гости во недопрена природа, богата со зеленило и термални води е шанса да не се пропушти. Сите млади работоспособни луѓе имаат можност да живеат и да работат тука со нас.

Кој ќе донесе момче или девојка од страна, се организира бесплатна венчавка и, се разбира, тие добиваат трајно работно место – забележува Марко Гашиќ, заменик директор на Луковска Бања.

Меѓу жителите на Луковска Бања нема невработени лица, а со завршувањето на новиот хотел, на почетокот на летото, сто работници ќе добијат работа.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!