ПРИКАЗНА ЗА ЖЕНА КОЈА НЕ МОЖЕШЕ ДА ЗАПАЛИ СВЕЌА – ДАЛИ МОЛИТВИТЕ ЌЕ СЕ ИСПОЛНАТ: На сите ќе донесе 3 важни лекции за животот!

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕСКА ПРОСЛАВУВААТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК! Моштите на овој светител се чудотворни и денес задолжително изговорете ја оваа молитва

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го празнуваат Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Пруски. Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство...

Бог секогаш има план за Вас: Кога работите не Ви идат од рака, треба да се сетите на ова!

Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци! Еднаш...

Зошто ни се остварува желбата кога тоа најмалку го очекуваме: Бог секогаш сè прави со намера!

Многу ослободувачко искуство е кога можеш да живееш живот со став, без очекувања. Кога имате очекувања, имате однапред замислени идеи за тоа какви треба да...

ПРИКАЗНА ЗА ЖЕНА КОЈА НЕ МОЖЕШЕ ДА ЗАПАЛИ СВЕЌА – ДАЛИ МОЛИТВИТЕ ЌЕ СЕ ИСПОЛНАТ: На сите ќе донесе 3 важни лекции за животот!

Кога веруваме дека ќе биде добро, навистина ќе биде така – приказна која носи важни животни лекции! За молитвата, верата и исполнувањето на желбите… Понекогаш...

ФОТО: Денес има 62 година и работи како секретарка- Како изгледа Пипи Долгиот Чорап која од 8 годишна возраст стана ТВ икона

Актерката Ингер Нилсон ја глумеше позната Пипи Долгиот Чорап и истоимениот филм и серија, кои беа емитувани во 1969 и 1970 година. Легендарната приказна за...

Кога веруваме дека ќе биде добро, навистина ќе биде така – приказна која носи важни животни лекции! За молитвата, верата и исполнувањето на желбите…

Понекогаш во животот мислиме дека нашите проблеми се големи, не мислејќи дека можеби само треба да ја промениме нашата перспектива. Се откажуваме дури и пред да ги кажеме нашите желби гласно, а само треба да веруваме и да сфатиме дека можеме да ги оствариме нашите желби и надежи. Една приказна го кажува токму тоа:

Жената дојде во црква. Купила неколку свеќи, ги ставила на икони и се помолила за своето семејство. Нејзе и остана само една свеќа. Сакала само да ја запали во близина на нејзината икона која ја сметала за заштитничка и да се моли на Бога да и ги исполни плановите.

Запалила свеќа, но веднаш изгаснала. Повторно ја запалила, се појавил црн чад и свеќата повторно се изгаснала. Жената упорно се обидувала да ја запали, потпирајќи се на пламенот на другите запалени свеќи.

Но, резултатот бил ист. Свеќата не се палела тврдоглаво. Жената била вознемирена. Таа седнала на клупата на влезот со свеќата во раката и плачела, мислејќи: “Бог ме натера да сфатам дека барам премногу.

Направив нешто што Бог не сака да ги слушне моите молби и молитви. Штом еднаш се формираше црн чад, тоа значи дека црната линија во мојот живот започна“. Свештеникот поминал покрај неа и ја прашал зошто плаче. Жената му ја раскажала својата приказна и повторно почнала да жали дека Бог повеќе не ја сака и не ја слуша.

Свештеникот ја земал нејзината свеќа во раката, ја погледнал внимателно и рекол: „Штотуку купивте неисправна свеќа. Види, таа има само мало парче фитил наместо повеќе фитил, затоа не се запалува. Оди земи уште една свеќа и моли се со радост и надеж во твоето срце.” .

Оваа приказна е многу едноставна, но ни кажува важни животни лекции. Една од нив е дека никогаш не треба да се откажуваме пред време. Често прерано се откажуваме, дури и ако не сме направиле чекор. Кога веруваме дека ќе биде добро, навистина ќе биде така.

Друга поука од приказната е дане сметаме дека грешката е крајниот исход. Се сопнавте, згрешивте, добивте негативна реакција, но тоа не мора да биде конечен неуспех. Подобро е секој предизвик да го третирате како лекција.

Третата лекција е да ги погледнете вашите проблеми повнимателно – наместо да се фокусирате на проблемот, фокусирајте се на решението.

АКТУЕЛНО

Се појави новата баба Ванѓа на Балканот – кај Марина се чека по три дена за сеанса

Илјадници луѓе од цел Балкан секојдневно пристигнуваат во селото Мијајлица кај Бојник, недалеку од Лесковац, со надеж дека ќе ги прегледа извесна Марина, за...

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот

Луѓето ќе бегаат од своите домови, не чека мрачен период: Експертите предупредија на катастрофата која му се заканува на светот…Ниту една земја на светот...

Германски нобеловец го запрепасти светот: Ракот се добива од овие две намирници

Истражувањата довело до заклучок дека две намирници можат да имаат значително влијание врз создавањето на канцерогени материи во човечкото тело. Германскиот научник и добитник на...

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ВЕРНИЦИТЕ ДЕНЕСКА ПРОСЛАВУВААТ ГОЛЕМ ПРАЗНИК! Моштите на овој светител се чудотворни и денес задолжително изговорете ја оваа молитва

Македонската православна црква и нејзините верници денеска го празнуваат Светиот свештеномаченик Тимотеј, епископ Пруски. Заради големата душевна чистота од Бога доби дар на чудотворство...

Бог секогаш има план за Вас: Кога работите не Ви идат од рака, треба да се сетите на ова!

Кога работите не одат како што сакате, секогаш знајте дека Господ има план за вас. Ако му верувате, Тој ќе ви даде големи подароци! Еднаш...

Зошто ни се остварува желбата кога тоа најмалку го очекуваме: Бог секогаш сè прави со намера!

Многу ослободувачко искуство е кога можеш да живееш живот со став, без очекувања. Кога имате очекувања, имате однапред замислени идеи за тоа какви треба да...
error: Содржината е заклучена!