Решена една од најголемите мистерии: Откриено зошто поголема смртонст од коронавирусот има кај мажи отколку жени

Коронавирусот убива мажи повеќе од жени затоа што машкиот имунолошки систем има помал одговор на Т-клетките, кој ги уништува клетките заразени со вирусот, е револуционерно откритие на научниците од Универзитетот Јеил во Америка, објавено минатата недела во списанието „Природа“.

Имено, некои типови на Т-клетки можат да ги уништат клетките заразени со вирусот, додека други видови му помагаат на телото да произведе антитела кои спречуваат вирусот да ја инфицира клетката.

Научниците објавија дека мажите имаат понизок одговор на Т-клетките отколку жените, што е поврзано со идно влошување на болеста. Сепак, студијата е спроведена на релативно мал примерок за научниот свет, само 17 мажи и 22 жени, кои биле примени во болницата откако биле позитивно тестирани за коронавирус.

Сабра Клајн, професор по молекуларна микробиологија и имунологија на Универзитетот Johnон Хопкинс, вели дека ново истражување покажало дека машкиот имунолошки систем реагира на коронавирусот поинаку од женскиот.

“Мислам дека оваа студија дава возбудливи траги во имунолошките реакции, кои се разликуваат помеѓу мажи и жени заразени со вирусот САРС-КоВ-2, но тоа не ни кажува за механизмите со кои мажите умираат двојно почесто од вирусот.

Жените со коронавирус имале зголемен одговор на Т-клетките во споредба со мажите. Кај мажите може да биде потребно да се интензивира одговорот на Т-клетките, можеби со вакцина, за да се спречи влошување на болеста.

Од друга страна, кај жените можеби ќе треба да „замаглиме“ одредени реакции на цитокини, односно да се спречи бура со цитокини, што може да биде предизвикано од премногу силен одговор на Т-клетки за време на инфекцијата, за да се спречи болеста да се влоши “, изјави д-р Клајн за американските медиуми.

Клајн сепак предупредува дека постојат и други биолошки разлики меѓу половите, како што се генетиката или половите хормони естроген и тестостерон, кои не се мерат тука, а тие исто така можат да влијаат на тоа како напредува болеста кај мажите и жените.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!