Сите вака ги переме пешкири, а правиме голема грешка – со еден трик ќе бидат помеки

Целиот живот погрешно ги переме пешкирите, па затоа брзо стануваат груби. Светскиот експерт Рејчел Кохен тврди каде грешиме. Според неа, главна и голема грешка е тоа што се перат во топла вода, бидејќи треба во ладна.

Така се спречува разронување и конци од нив. Исто така, хемикалиите од омекнувачот според неа го оштетуваат платното, па затоа треба да не ги перете со омекнувач. Тие добро впиваат влага па затоа не ги сушете долго.

Доколку секогаш кога ќе ја отворите машината за перење алишта, чувствувате непријатен мирис кој излегува од неа, знајте дека тој мирис може и да се пренесе на гардеробата, но има интересен трик кој можете да го направите и да го спречите тоа.

Постапката за чистење на машината е следнава: Во упатството за користење на машината пронајдете информација за правилно чистење на филтерот. Запаметете дека филтерот треба да се чисти еднаш месечно.

Внимателно извадете го делот за детергнет. На долната страна често се собираат габички. Без оглед дали сте ги забележале или не, добро измијте го тој дел со помош на стара четка за заби и алкохолен оцет.

Во бубањот ставете една шолја сода бикарбона. Одберете програм за перење на највисока температура (90 или 95 стпени) и на местото за детергент ставете еден литар алкохолен оцет. Комбинацијата од сода и оцет ќе ги уништи наслагите од нечистотии кои предизвикале непријатен мирис.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!