Сите ние ја правиме оваа грешка со клима уредите, а тоа не чини многу пари

Верувале или не, излегува дека за време на зимната грејна сезона, скоро сите правиме скандалозна грешка со клима уредот, што не чини многу пари.

Токму поради неа нашите сметки за електрична енергија се многу повисоки, што по надуени цени на сите производи и потрошен материјал, може сериозно да ви наштети на буџетот. Многумина од нас не сакаат да ги читаат упатствата за употреба, што всушност детално ја опишува оваа грешка, но стана вистинска масовна практика кај луѓето.

Дури и основните модели на климатизери имаат можност да ја одредат насоката на протокот на воздух – горе, долу или странично. Ние обично го прилагодуваме млазот нагоре, особено ако климатизерот е поставен над креветот, бирото, софата или софата. Ние само сакаме да избегнеме директен контакт со воздушниот тек. Но, ова е огромна грешка.

Температурата на воздухот во горниот дел од просторијата е највисока. Започнувајќи го топлинскиот млаз на клима уредот нагоре, температурата таму станува уште повисока. Како резултат на тоа, воздухот во долниот дел од просторијата станува уште поладен, а подот во куќата останува студен.

Експертите се категорични дека протокот на воздух во климатизерот секогаш треба да биде насочен надолу. На овој начин, климауредот ќе работи поефикасно, ќе троши помалку електрична енергија и подот нема да биде ладен.

Кога климатизерот е во режим на греење, првото и основно правило е да не го исклучите. Инвертер технологијата работи на принцип на дистрибуција на енергија само кога е потребно.
Еве ги инструкциите:
Во зима, клима уредот не треба да се исклучува

Ако го исклучите, она што ќе се случи е дека ќе биде потребно многу повеќе енергија за да може да се компензира за добиената температурна разлика. Затоа, подобро е да го оставите вклучено, така што ќе ја одржува поставената температура при мали брзини и ќе троши помалку електрична енергија.

Ако не сакате клима уредот да работи, но зимата сеуште не е завршена и може повторно да залади, ви препорачуваме да ја намалите поставената температура под онаа во просторијата без да го исклучите климатизерот.

Значи, ако ви застуди, само подигнете ја температурата и компресорот ќе се вклучи, пред тоа клима уредот ќе работи на одржување и ќе троши помалку од една сијалица. Овој начин на употреба може да ви заштеди над 30% електрична енергија.

Правилната температура за зимскиот период е помеѓу 22 и 25 степени, а кога не сте дома, се прифаќа норма од 5 степени надолу за одржување на температурата. Така, кога ќе се вратите дома, температурната разлика нема да биде голема и ќе потрошите најмалку електрична енергија. Што го прави греењето на климатизацијата едно од најекономичните во споредба со другите електрични грејачи. Не вклучувајте клима уред на 30 степени, бидејќи ќе работи постојано и ќе троши многу енергија, а тоа ќе се одрази на вашите сметки за електрична енергија.

Поставете 25 степени и 3 степен на вентилаторот
Климатската технологија напредува многу во последниве години и можете да бидете сигурни дека вашиот клима уред нема да работи со полна моќ кога ќе го оставите на 18-20 степени кога излегувате од дома.

Кога никој не е дома, поставката на вентилаторот треба да биде автоматска (FAN -> AUTO). Кога ќе се вратите дома, вклучете вентилатор од 2 или 3 степени за побрзо загревање. Активирајте ноќен режим ноќе.

Препорачливо е да го насочите воздушниот тек на подот: ова прво ќе го загрее најстудениот дел од просторијата и топлината ќе се распредели многу порамномерно, кревајќи се нагоре. Во зима, кондензацијата е пообилна, водата протекува од надворешната единица на климатизерот и може да предизвика проблеми ако клима уредот е инсталиран на вашиот балкон.

Најдобро решение за справување со надворешна кондензација е инсталирање на кондензатна бања во која се собира вода и се испушта во одводната цевка. Задолжително е да се отстрани кондензатната цевка од дното на климатизерот во зима, така што водата може да се исцеди од него. Во спротивно, дното може да замрзне, а клима уредот може да се оштети.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!