СИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО БРАКОТ НАСТАНУВААТ ПОРАДИ 1 РАБОТА: Главната причина за повеќето разводи е токму ОВА

Денеска ви пренесуваме една сосема искрена и лична приказна за маж кој дошол до заклучок што денес го уништува бракот.„Кога јас и жена ми се венчавме, еднаш посетивме семинар за давање психолошка поддршка на жртвите на модерната трговија со робови .

Водителот на тој семинар ги праша присутните што мислиме дека е причината за разводот. Бидејќи јас и мојата сопруга присуствувавме на предбрачни консултации, мислев дека сум професионалец, па набрзина ја кренав раката и викнав : „Интимност, пари и комуникација!“

Ја погледнав сопругата, а таа ми кимна со насмевка. „Погрешно “, викна предавачот. „Ова се само симптоми на вистинскиот проблем. Браковите завршуваат со развод само поради една причина: високите очекувања!

Бев шокиран! Ова откритие едноставно не можеше да ми влезе во главата. Не се сеќавам за што се разговараше понатаму. Премногу размислував за преголемите очекувања со кои веќе се сретнав во мојот брачен живот кој траеше само еден месец.

Сфатив дека овој смртоносен отров удира во срцето на секоја врска. Но, големите очекувања не се проблем само во бракот, туку и во целиот наш живот.

Не е важно дали сте слободни или женети, невработени или со полно работно време, стари или млади… Високите очекувања се зло за секој човек . Никој не е доволно сигурен за овие очекувања.

Кое е решението?
Јас сум математичар по природа. Сакам равенки. Така ја создадов равенката:
Очекување – Реалност= Разочарување

Што точно значи ова:
Очекување. Кога ќе се вратиме дома од работа, ја чекаме сопругата да подготви вечера. Ќе има беспрекорна престилка и ќе седи спроти мене. Нашата ќерка ќе седне на столче и ќе руча тивко и без врева.

Реалност. Доаѓам дома половина час подоцна, ништо од вечерата. Ќерката скока низ куќата расттурајќи насекаде. Една жена седи на компјутер и се обидува да одговори на некои пораки.

Кога ќе прашам : „Што има за вечера? “, таа фрла бесни погледи во мојата насока. Одам во кујната, наоѓам леб и сирење и ги ставам на масата.

Разочарување….Антонио Бандерас најдобро кажа: „ Очекувањата се мајка на разочарувањето!
Заклучок: во животот често имаме големи очекувања, што на крајот води до разочарување.

Но, не мора да биде така.Еве го решението: нека животот си оди по својот тек. Не велам дека треба целосно да се ослободиме од очекувањата, но не би било лошо да ги сведеме на минимум. Добро е да имате здрава, реална цел.

Целејќи кон нешто… Но, ако се најдете во ситуација кога вашите очекувања се превисоки, имате тенденција да гледате и да чекате – отфрлете ги очекувањата и прифатете ја реалноста таква каква што е.

Уморни од разочарување? Отфрлете ги високите очекувања и соочете се со реалноста . Потоа разговарајте со некој кој не ги исполнил вашите очекувања и објаснете што очекувате од него и зошто“.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!