Совети од мудри луѓе – чувајте ги овие работи во тајност за да бидете среќни!

Некои велат дека зборот е сребрен, тишината е златна. Постојат работи во животот за кои што е најдобро да не зборувате за сопствениот мир на умот.

1. Чувајте тајна – вашите големи планови.
Замолчете додека не се исполни овој план.

2. Не споделувајте за вашата добротворност.
Добрата работа е голема реткост во нашиот свет и затоа мора да се зачува. Не се фали дека правиш добро. Гордоста веднаш ќе завидува и ќе го одземе целото добро што ќе дојде како резултат на оваа добротворност.

3. Не зборувај за вашиот подвиг.
Не му кажувајте на целиот свет за вашите ограничувања во исхраната, спиењето, сексот итн. Подвигот е корисно само ако е во комбинација со емоционалната компонента.

4. Замолчете за својата храброст, херојство.
Некои добиваат надворешни тестови, а некои внатрешни. Надворешните испитувања се видливи за сите, така што луѓето ќе бидат наградени за нив, но никој нема да забележи надминување на внатрешните испитувања, затоа нема да бидат доделени награди за нив, но тоа не значи дека некој е лишен од храброст и херојство.

5. Не се фалете со духовно знаење.
Главната грешка на почетникот носител на вистината е желбата да го сподели она што го знае со луѓе кои се далеку од тоа, и наместо да им донесете добро, вие само ги збунувате и плашите.

6. Не споделувајте со другите за вашите домашни конфликти и семејниот живот.
Запомнете: колку помалку зборувате за проблемите во вашето семејство, тоа ќе биде посилно и посреќно. Кавга – ослободување од негативната енергија акумулирана во процесот на комуникација.

7. Не зборувајте за грдите зборови што сте ги слушнале.
Човекот кој ги раскажува сите непријатни работи што ги слушнал, не се разликува од човекот што оди дома и не ги соблекува чевлите.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!