Тито запалил пура во Белата Куќа: Побарале да ја изгасне, а неговиот одговор е легендарен (Видео)

Претседателот на СФРЈ, Јосип Броз Тито бил познат по своите раскошни патувања. Многу случки говорат за моќта, почитта и угледот што ги поседувал во светот претставувајќи ја Југославија.

Па така во 1971 година тој бил личен гостин на Ричард Никсон, претседателот на САД.Заедно со својата сопруга ја посетиле Белата Куќа каде биле пречекани со највисоки почести, а снимката од пречекот го заобиколила светот.

На таа посета на САД се случила случка за која уште се зборува во светот и која покажува колку бил голем Тито, а Југославија силна држава. Додека треал состанокот со Никсон, во собата полна со новинари, Тито запалил пура.

Тито најверојатно сакал да направе мала провокација и тоа го изведил на маестрален начин. Прво во Белата куќа пушењето било забрането уште од 1946 година.

А другата интересна работа е тоа што состанокот се одвивал во време кога нетрпеливоста помеѓу Америка и Куба била на најголемо ниво, а Тито со пури се снабдувал од Куба.Никсон пробал да реагира.

– Господине претседателе, ние овде во Белата куќа не пушиме, му рекол американскиот претседател на Тито.
– Блазе вас! – едноставно одговорил лидерот на Југославија смеејќи се и пушејќи ја својата пура.

После непријатната тишина која потрајала неколку моменти, Никсон до крајот на состанокот веќе не ја споменал оваа забрана.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!