Трик во кој се колнат најзгодните луѓе во светот: Како брзо да го намалите обемот на струкот за 5cm

Ако сакате да го намалите обемот на струкот, една справа која е многу популарна во спортски сали не е ваш сојузник. Доколку не сакате многу да вежбате, овој трик ќе ви биде интересен.

Верувале или не, грчки научници спроведоа истражување пред неколку години за да утврдат дека редовните кардио вежби – како што е трчање на трака – не се најефективниот начин да се ослободите од вишокот маснотии.

Истражувањата покажаа дека различен вид тренинг е далеку поефикасен од кардио програмата. Како дел од оваа студија, специјализантите изведоа едночасовен тренинг во текот на една недела. Додека некои вежбаа четириесет минути тренинг за сила, други беа поделени во група што правеа кардио вежби.

Првиот направи дваесетминутен тренинг на трака, а вториот истовремено вежбаше и тегови. Значи, членовите на двете групи изведуваа еден вид обука 40 минути, а потоа друг 20 минути.

Осум недели подоцна се покажа дека учесниците во истражувањето кои користеле тегови изгубиле пет сантиметри маснотии во пределот на половината, а „тркачите“ изгубиле помалку од 2,5 см масни наслаги!

Како што објасни познатиот тренер и автор на бројни популарни фитнес-програми, Крег Балантин, се верува дека најефикасни се обуките за ХИИТ (Интервал на обука со висок интензитет), кои се состојат од кратки и силни интервали на вежби проследени со соодветен одмор помеѓу активностите. Така се постигнува ефектот на последователното согорување, бидејќи:

„Колку потешко и подолго тренирате, толку повеќе калории ќе потрошите подоцна“ – вели овој познат тренер и тврди дека на тој начин телото ќе се претвори во „машина за топење маснотии“.

Тој препорачува да направите една вежба 30 секунди, потоа да одмарате 15 секунди, па да започнете друга вежба, како и да одморите 30 секунди по петтата вежба.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!