Три сценарија во борба против коронавирусот- кога и како може да го победиме

За конечно да се запре пандемијата на коронавирус, која однесе над 1,4 милиони животи ширум светот за помалку од една година, потребно е да се вакцинираат 75 до 80 отсто од светската популација.

Ова, доколку се зајакнат производните и дистрибутивните капацитети во светот, може да се случи за околу 400 дена по пронаоѓањето на вакцината.

Од друга страна, здравствените работници ширум светот, луѓето над 65 години и другите ранливи категории на население би можеле да бидат заштитени од ковид 19 за 200 дена од појавата на вакцина.

Ова се резултатите од истражувањето објавено на порталот „Статиста“, кое се занимава со анализа на статистички податоци и предвиде три сценарија на глобална имунизација по регистрацијата на првата вакцина.

„Во просек годишно во светот се произведуваат 3,6 милијарди дози вакцини против вирусни инфекции. Максималниот капацитет на производство се проценува на 6,4 милијарди дози. Иако теоретски ова би можело да биде доволно за да се создаде имунитет на стада за една година, повеќе од половина од капацитетот е издвоен за производство на други вакцини“, наведува овој портал.

Наоѓањето и регистрирањето на ефикасна и безбедна вакцина против ковид е само дел од проблемот со кој ќе се соочи светот. Масовното производство на вакцини, дистрибуцијата и административната регулација се само некои од предизвиците што го очекуваат светот, и според „најлошите“ сценарија во ова истражување, доколку производството продолжи со расположливите капацитети, со сите постојни ограничувања на ланецот за снабдување со вакцини, 1,7 милијарди дози вакцини може да се произведат за една година. Ќе бидат потребни повеќе од две години за да се создаде колективен имунитет.

Во најдоброто, но и најнереалното сценарио, 5,9 милијарди дози би можеле да бидат распределени за една година, но тоа би значело „високо зголемено производство“, односно дека голем дел од капацитетот произведен од други вакцини би бил пренасочен кон производство на вакцини против ковид.

„Иако ова сценарио е можно, се чини дека е најневеројатно, затоа што ќе бара производствените капацитети да се повлечат од правењето други вакцини. Тоа би имплицирало дека населението во светот е целосно подготвено да се вакцинира, а исто така ќе биде потребно зајакнување на каналите на дистрибуција“, се наведува во истражувањето.

Најреалното сценарио е она според кое, една година по појавата на вакцината, со делумно поголемо производство, годишно ќе бидат распределени 2,8 милијарди дози вакцини, а имунитетот на стадото ќе се постигне за околу 400 дена. Сите сценарија предвидуваат доволна доза на вакцини за вакцинирање на најранливите групи.

Сценарио 1
Со постојните капацитети во светот, може да се произведат 1,7 милијарди дози вакцини за 365 дена, а за имунитетот на стадото би се приближиле за нешто повеќе од две години.

Сценарио 2
Со малку зголемен производствен капацитет и дистрибутивен ланец, би можеле да се распределат 2,8 милијарди дози за една година, а имунитетот на стадото ќе се постигне за повеќе од 400 дена.

Сценарио 3
Со високо засилено производство и нова логистика за дистрибуција, 5,9 милијарди дози вакцини би биле распределени за една година и би се постигнал колективен имунитет.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!