ФОТО: Градиш куќа за 2 часа, а живееш во неа 300 години

Денешниот бурен начин на живот ги диктира условите под кои постоиме и правилата на кои може да сметаме.

Во обид да одговориме максимално на современите услови, голем број архитекти бараат начини за побрза и поевтина изградба на станови, но при тоа да се задржи високото ниво на квалитет.

Пример за ова е Јапонија, каде градат куќа за 2 часа. Градењето е можно така што во неа може да се живее не помалку од … 300 години. Цената е исто така доста примамлива – 2000 USD.

Јапонската компанија Џапан дом хаус се занимава со изградба на куполи куќи од полипропилен речиси 15 години, но интересот за нив се појави по земјотресот од 7 степени по Рихтер во Јапонија во април 2016 година.

Неверојатно е дека по него е направен комплексот Асо фарм ленд и се состои од 480 куполни куќи од полипропилен, кои остана недопрени.

Сличните домови имаат голем број  предности, како примарно е брзата изградба и пуштање во работа. За изградбата на еден таква купола треба само… 2 часа.

Блоковите од полипропилен се обработуваат со огноотпорна течност. Потоа се сечат отвори за врати и прозорци. Добиената конструкција се малтерисува.

Куповидната форма не е избрана случајно. Научниците гарантираат дека токму таа ќе го издржи и најсилниот земјотрес.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!