ЧЕСТО ВИ ЧЕШААТ УШИТЕ: Ова значи само едно – НЕ СИ ИГРАЈТЕ!

Инфекциите на увото најчесто се поврзуваат со децата, но во реалноста тие сè уште погодуваат 20% од возрасните. Ова е сосема нормално, бидејќи возрасните можат да бидат погодени од бактерии и вируси исто како и децата.

И се чини дека луѓето со слаб имунолошки систем и инфекција на увото треба да бидат многу повнимателни. Заклучокот е дека инфекциите на увото се многу непријатни и треба веднаш да ги препознаете за брзо да ги лекувате.

Ви кажуваме повеќе за симптомите на инфекција на увото и начините како да ги спречите. Сепак, треба да потсетиме дека за сите здравствени проблеми секогаш треба да се консултирате со вашиот лекар за да најдете решение.

1. Чешање
Може да започне со благо чешање на внатрешниот ушен канал и може да стане посериозен ако инфекцијата не се лекува.

2. Црвенило на внатрешната и надворешната страна на увото
Може да започне со мало црвенило на внатрешниот ушен канал. Но, ако напредува, црвенилото може да стане повидливо не само од внатрешната, туку и од надворешната страна на увото.

3. Непријатност или болка
Отпрвин, може да почувствувате општа болка во увото – особено по влечење на пината или туркање на трагусот на увото. По некое време, можеби ќе почнете да чувствувате дека увото ви е полно со нешто. Во потешки случаи, болката може да зрачи на вашето лице, вратот или страната на главата.

4. Одводнување на течност без мирис
Како и со другите симптоми, течноста без мирис на почетокот може да биде многу малку, но како што инфекцијата продолжува да расте, таа може да почне да станува прекумерна.

5. Придушен слух или ѕвонење
Овој симптом може да не постои во благи случаи, но во потешки случаи, вашиот слух може да биде оштетен. Можеби се чувствувате како да не можете да ги слушате работите како порано, или може да почувствувате постојано ѕвонење длабоко во увото.

6. Отечени вратни лимфни јазли
Ако инфекцијата не се лекува, може да предизвика видливо отекување на лимфните јазли. Ова може да предизвика треска, бидејќи целиот ушен канал е веројатно целосно блокиран.

КАКО ДА ГО СПРЕЧИТЕ
1. Не користете памучни брисеви или туѓи предмети
Памучните брисеви можат да ги исчистат ѕидовите на вашите уши, но исто така ја туркаат ушната маст уште подлабоко. Ако забележите дека нивната употреба ви предизвикува непријатност, треба целосно да престанете да ги користите.

Можеби ќе сакате да избегнувате да користите туѓи предмети, како што се клучеви, шноли или штипки за хартија, за да ги чешате ушите. Тие, исто така, можат да ја турнат ушната маст подлабоко, да ја иритираат кожата, па дури и да ја скршат.

2. Користете капа за пливање или тампони за уши
Некои луѓе се поподложни на инфекции на увото, па затоа треба да преземете некои мерки на претпазливост доколку сте еден од нив. Можете да започнете со носење капа за пливање за да спречите вода да влезе во вашите уши.

Може да се обидете да носите и чепчиња за уши доколку ви се вклопат во ушите. Секогаш можете да го прашате вашиот лекар или лекар за какви било други мерки на претпазливост што можете да ги преземете.

3. Исушете ги ушите со фен
Откако ќе излезете од водата, добро исушете ги ушите со навалување и чистење со крпа. Со наведнување на главата и повлекување на ушната школка во различни насоки, ќе и помогнете на водата безбедно да излезе од вашите уши.

Ако сè уште чувствувате вода во увото откако ќе се вратите дома, можете да ги исушите со фен. Задолжително ставете го на мала брзина и тивок оган.

Дали некогаш сте страдале од инфекција на увото и ако е така, колку време ви било потребно да ја преболите?

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!