Што се случува кога мува ќе слета на тебе и зошто тие избираат да слетаат на одредени луѓе?

Експертите кажуваат зошто мувата ризикува да слета на вашата кожа без разлика на исходот од тоа.

Сите сме ја доживеале вознемиреноста од мува што едноставно нема да ве остави на мира, без оглед колку пати ќе се обидете да ја избегнете.

Дали некогаш сте размислувале за мотивацијата зад големата упорност на мувата?

Зошто би потрошила толку многу енергија или толку доброволно би ризикувала фатален крај само за да се спушти на вашата рака кога има бесконечно многу други места на кои тие би можеле да го сторат тоа без непосредна опасност на повидок? Тие мора да извлечат нешто од тоа – и всушност и го прават тоа.

Ентомолозите откриваат што се случува кога мува ќе слета на тебе и зошто тие избираат да слетаат на одредени луѓе.

1. Мувите се чистачи и вие сте извор на храна.

Кога мува ќе слета на нешто, тоа е скоро секогаш затоа што верува дека е извор на храна. И тоа секако е случај кога станува збор за тоа зошто тие паѓаат на луѓе, вели д-р Ненси Тројано, овластен одбор за ентомолог и директор за оперативно образование и обука за контрола на штетници Ерлих.

„Тие имаат добро чувство за мирис и ќе ги испитаат мирисите што можат да бидат потенцијален извор на храна“, вели Тројано. “Луѓето даваат [јаглерод диоксид] и топлина, и двете можат да укажат на потенцијален извор на храна за мува. Луѓето исто така испуштаат мириси на телото привлечни за мувите”.

2.Тие ја апсорбираат влагата од вашата кожа.

Привлечноста за која зборува Тројано може да биде предизвикана од неколку причини. „Почетната привлечност може да биде едноставна како нешто што јадевме или пиевме што додека се потиме, мирисот, колку и да ни е слаб, станува силен привлечник за чувствителниот осет за мирис на мувата.

Мувите не можат да варат цврсти материјали, па кога ќе паднат на вас, „ја„ абсорбираат “влагата од кожата“, вели Данкан. „Овој процес се прави со нивните споени усти. Затоа, тие постојано ја шмукаат кожата за да соберат што повеќе влага“.

3. Се хранат од вашите мртви клетки на кожата.

Друга причина зошто може да најдете мува на вашата кожа се должи на мртвите клетки на кожата што постојано ги исфрлате од вашето тело. Тие го користат собирањето на влагата за да се регургитираат на медиумот на кој се спуштаат за да можат да го внесат течниот медиум за исхрана.

4. Тие можат да остават и некои гадни работи на вас

Освен тоа што го добиваат од слетувањето на вашата кожа, мувите честопати и оставаат нешто пред да продолжат понатаму. Најголемата грижа што треба да ја има една личност е тоа што кога мува ќе слета на вас, најверојатно претходно има слетано на нешто несанитарно. Ова може да вклучува фекални честички и други помалку санитарни супстанции.
.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!