1.000 ЕВРА САМО ЗА ХРАНА: Направи список со сите трошоци на едно семејство во Германија – огромен е (ВИДЕО)

Колку заработува и троши едно српско семејство кое со години живее во Германија? Како се снаоѓаат нашите таму, ако се работи за четиричлено семејство, каде што работат и двајцата родители?

Јутјуберот Вуле одговори на овие прашања на својот канал „Vuletova svaštara“. Во своето последно видео, насловено „Плати и месечни трошоци на четиричлено семејство во Германија“, тој направи детална листа на приходите и расходите на просечното домаќинство.
Многу трошоци

-Ако мажот и жената работат, заработуваат 4.500 евра месечно. Зедов некој просек, секако има брачни парови кои заработуваат повеќе. Ако се на повисоко место, во јака компанија, како што е Бош и слични, па потоа работат ноќни смени… тогаш имаат 5 и пол илјади.

Но, има и такви што заработуваат помалку, така што ова е добар просек – вели Вуле и напоменува дека оваа плата е за помалку квалификувани луѓе, кои имаат занает и работат во индустријата и кои се најмногу и дека не вклучуваат инженери и, на пример, ИТ експерти.

Детскиот додаток за две деца е 440 евра, објаснува Вуле, така што приходите на просечното домаќинство се вкупно 4.940 евра. Што се однесува до трошоците, киријата за четирисобен стан е 1.200 евра, комуналиите се најмалку 250 евра месечно. Струја се плаќа посебно, 150 евра месечно.

– За храна ни требаат илјада евра месечно, верувајте под тоа не може да оди. Во денешно време, особено кога цените скокнаа за 50 проценти – објаснува Вуле. Потоа се плаќаат 50 евра месечно за телевизија, интернет и телефон, додека претплатата за мобилен телефон е 100 евра. Истата сума треба да се одвои и за автомобилско осигурување кое во Германија месечно се плаќа по 50 евра.

Според тоа, Вул пресметува дека секое семејство во Германија има два автомобили. Очигледно, автомобилот е многу скап за одржување во Германија. Како што објаснува Вуле, за него треба да се одвојат уште 500 евра месечно, бидејќи бил изваден на кредит. Кога автомобилот ќе застари, се купува нов и подобар, па тој трошок се префрла.

Дури и децата кои се полнолетни треба да купат возило, па кога се ќе се собере се доаѓа до споменатата сума. Во останатите трошоци Вуле ги вклучи и детските родендени, задолжителната забава и слични прослави, џепарлакот за децата, сервисот за автомобили (повторно), плус бензините за автомобилите – сето тоа изнесува вкупно 350 евра месечно.

За одмор – треба да заштедите
За одмор треба да одвоите 6.000 евра годишно, а месечно 500 евра. „Треба да се штеди секој месец за годишниот одмор“ – вели Вуле. За различни осигурувања, вклучително и животно, треба да се издвојат 235 евра. Вуле напомена дека во Србија на почетокот на деведесетите му биле украдени два автомобила кои му биле вратени благодарение на осигурувањето на автомобилот.

Кога се ќе се собере, според сметката на Вулет, вкупните месечни трошоци се 4.785 евра, што значи дека на крајот на месецот остануваат околу 250 евра. За удобна старост, мора да работите напорно. Вуле напомена дека пушачите имаат значителен дополнителен трошок, бидејќи една кутија цигари во Германија чини дури 8 евра, па месечен трошок е 240 евра, односно 480, ако има двајца пушачи во куќата.

Значи, тогаш домаќинството е во минус, ако се земе предвид просекот на Вуллет на трошоци и заработка, па мора да барате дополнителна работа. Две плати се доволни за солиден живот, а доколку семејството сака да штеди неминовно е дополнително вработување. Не е лесно, но сето тоа има свои предности, забележува Вуле.

– Конечно стигнуваме до пензијата која треба да биде доста добра, а има можност и за продажба на станот, како и парите вложени во животно осигурување. Сè на сè, не жалам што сум овде, затоа што на крајот, по сите маки, ќе имам сигурен и многу, многу добар живот на длабока старост.

Ако, се разбира, останам здрав дотогаш. Тоа е предноста на Германија, работиш многу, но не живееш лошо, а кога ќе стигнеш во пензија, тогаш можеш да уживаш – заврши Вуле. Сепак, тој вели дека сето тоа на крајот се исплати.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!