20 ГОДИНИ ЛЕЖЕШЕ ВО ЗАТВОР ЗА УБИСТВОТО НА СВОИТЕ ЧЕТИРИ ДЕЦА: Кога излезе на слобода, светот занеме

Кетлин помина 20 години во затвор, тврдејќи дека е невина, а потоа беше ослободена поради овие докази.

Кетлин Фолбиг беше помилувана откако излегоа нови докази поврзани со убиството на нејзините четири деца. Таа беше опишана како најлош сериски убиец во Австралија, но сега официјално беше докажано дека не ги убила своите деца.

Проведе 20 години во затворот, упорно тврдејќи дека е невина. Смета дека оваа одлука за помилување е триумф на науката и вистината, бидејќи последното истражување ги натера научниците да проверат дали смртта на децата можела да настапи и природно.

Почнато беше осудена со претпоставка дека ја задушила своите синови Кејлеб и Патрик, како и ќерките Сара и Лора. Најновите докази укажуваат дека децата на самоумрале поради многу ретки генетски аномалии.

Таа е благодарна за слободата: „Последните 20 години бев затворена. Завинаги ќе мислам на своите деца и ќе тагувам по нив“, рече таа во изјава. Исто така, по излегувањето се заблагодари на пријателите и сите оние кои ги водеа кампањата во последните години да се разгледа нејзиниот случај. „Без нив не би преживеала ова искушење“, рече таа.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Овој случај е опишан како една од најголемите грешки во австралиската правдина систем. Фолбиг, која од почетокот тврдееше дека е невина, беше осудена на 25 години затвор во 2003 година.

Сите нејзини деца починаа одненадежна смрт во периодот од 1989 до 1999 година, во возраст од 19 дена до 19 месеци. Обвинителите во текот на судењето тврдеа дека таа ги задушила, пренесува Би-Би-Си. При новото истражување, водено од пензионираниот судија Том Батхерст, обвинителите се предмет на истражување за генетски мутации и промениле своето гледиште за тоа како настанала смртта на децата.

Главниот обвинител на Нов Јужен Велс, Мајкл Дејли, изјави дека постои основана сумнја дека Кетлин Фолбиг не е вина. Ова влијае на тоа што гувернерот на Нов Јужен Велс потпишал целосно помилување и наредил да се ослободи оваа жена одма.

Но, ова никако не ги поништува нејзините пресуди, тоа треба да биде одлука на Кривичниот апелационен суд. Доколку судијата Батхерст одлучи да му предаде случајот, постапката може да трае и до година. Во случај на поништување на пресудите, Кетлин би можела потенцијално да поднесе тужба против владата за огромна надомест.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

„Невозможно е да се сфати несправдата нанесена на Кетлин, потоа болката поради загубата на децата и скоро две децении во затвори со максимална безбедност“, рече Рени Рего, адвокат на оваа Австралијка.

Судењето што се одви во 2003 година се фокусираше на косвени докази, пред се на нејзините дневници во кои пишуваше за својата борба со мајчинството. Тие дневници ги предал на полицијата нејзиниот тогашен сопруг, кој веруваше дека таа е виновна. Парот се разделил во 2000 година, а адвокатите на нејзиниот сопруг велија дека е невозможно четири деца од една семејство да починат одненадежна смрт.

Дневничките записи во кои таа го опишува како жали за смртта на нејзината деца и како ја „мачи вина за сите нив“, го составуваа основата на случајот за обвинителите. Од друга страна, не беше пронајден никаков физички доказ за задушување или некои повреди на децата.

Во последното истражување, експертите предложија дека дневниците се механизам за носење со болката и дека е малку веројатно да четири деца би биле задушени без никакви следи.

Истрагата, водена од пензионираниот судија Том Бетхарст, покажа дека сите четири деца можеле да починат одненадежна смрт поради генетски мутации. Девојчиците имале генетска мутација – наречена CALM2 G114R – што може да предизвика изненадна срцева смрт, а исто така се пронајдени докази дека синовите имале друга генетска мутација поврзана со изненадна епилепсија.

На капијата на затворот Фолбиг беа чекани од пријатели кои години воделе кампања за нејзино ослободување. Побараа приватност за да може да продолжи со својот живот. „Во срцето на Кетлин нема мраз, таа само сака да го изгради своето ново семејство и да оди напред“, изјави еден од пријателите на Фолбиг.

Случајот на Кетлин Фолбиг и неговото ослободување откриваат колку е важно да се врши прецизна и комплетна истрага пред да се прогласи некој за виновен. Во овој случај, недостатокот на генетска информација и погрешното толкување на дневниците се доведени во врска со грешно заклучување. Ослободувањето на Кетлин Фолбиг и нејзиниот случај треба да послужат како потсетник на значењето на прецизна истрага и заштита на правата на обвинетите лица.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!