6 работи кои го лутеле Исус, а го лутат и денес

Кои работи го лутиле Исус во минатото и дали го лутат и денес? Доколку имате проблем со нив, треба да ги избегнувате и да ги искорените од вашиот живот.

Библијата вели: „Лути се, но не греши!“, а Исус во текот на својот живот изразил праведна осуда во клучните моменти, за да нè научи на своите вечни лекции. Ова се шесте срцеви проблеми поради кои Исус се лути.

1. Лицемерие
Исус бил строг со оние кои надворешно се преправале дека се побожни, но чии срца биле далеку од Бога. Обраќајќи им се на толпата, тој рече: „Или како можеш да му кажеш на својот брат: „Да ти го извадам ливчето од окото, а во окото ти има труп?

Лицемер, прво извади ја гредата од сопственото око! Тогаш ќе видиш како да ја извадиш картата од окото на твојот брат“. (Матеј 7:4-5) Пред да ги обвиниме другите луѓе, прво треба да се погледнеме себеси, па дури потоа со Божја благодат да им пристапиме на другите.

2. Алчноста
Ништо не е поочигледен доказ за Исусовиот гнев отколку кога ги истерал трговците. Користењето на црквата како средство за економска активност наместо за духовна благосостојба укажува на расипано срце кое обожава пари.

Исус прогледал низ нивните срца и видел дека тие не се во храмот за да се сретнат со Бога, туку да заработат пари од оние што доаѓаат да му принесат жртва на Бога.

3. Блага
Желбата на Исус е луѓето длабоко да ја живеат својата духовност и да не бидат неодлучни: „Ги знам твоите дела, дека не си ниту ладен, ниту жежок, о да си ладен или жежок! Но, бидејќи си млак, и не си ладен ни жежок, ќе те исфрлам од мојата уста“ (Откровение 3:15-16).

Исус сака секогаш да напредуваме во нашата духовност кон животот во Бога. Просечната вера е обесхрабрувачка затоа што покажува верник кој нема волја и решителност да се посвети на духовноста… и станува застоена вода.

4. Цврстина на срцето
Во Евангелието според Марко 3,5 се вели: „Ожалостен поради тврдоста на нивните срца, погледна налутено во нив и му рече на човекот:„Испружи ја раката!“ Ја испружи и раката повторно му беше здрава“.

Наместо да зборуваат за чудесното Божествено исцелување, минувачите го обвинувале Исус дека прави „добри дела“ во сабота. Нивната посветеност на законот им оневозможила да имаат исправно срце пред Бога.

5. Надмоќ
Книжниците и фарисеите имале особено лош однос со Исус за време на неговата мисија, бидејќи тие поставувале духовни барања од луѓето што тие самите не можеле да ги исполнат.

„Тие врзуваат тешки и неподносливи товари и ги фрлаат на рамениците на луѓето; а тие самите нема да ги прифатат со прст.“ Срцето кое има очекувања од другите кои не се од Бог ги промовира учењата што доаѓаат од луѓето, а не од Светото Божјо Слово.

6. Духовна гордост
Исус барал луѓето тајно да ги принесуваат своите молитви, пост и дарови на Бога. Тој ги предупреди да не бидат како оние кои го прават тоа само за да бидат видени и пофалени од другите.

Вообразеноста го спречува протокот на Божјата моќ низ вашиот живот бидејќи ја намалува вашата способност да бидете понизни и да се предадете на Божјата моќ.

Извор: Beliefnet.com; Превод: Ида Р.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!