Eдна работа водоинсталатерите никогаш не ја фрлаат во садопер – сите ја правиме истата грешка

Секој знае дека не треба да истурате маснотии и кафе во мијалникот. Овие супстанции се таложат во водоводни цевки, што на крајот доведува до затнување. Последица на тоа е непријатен мирис што се чувствува од овој кујнски елемент, како и вода што никогаш не „поминува“ кога ги миете садовите.

Но, постојат некои други работи кои се фатални за водоводните цевки, и малку луѓе го знаат тоа. Повеќето од нас го фрлаат остатокот од брашното во мијалникот, а водоводџиите велат дека тоа е последното нешто што треба да го направиме. Еве зошто!

Само помислете што се случува кога мешате брашно со вода … Така се прави основно тесто, нели? Создадена е мешавина која е слична на лепилото и има такво својство. Ќе се залепи на sидовите на цевката, што ќе го отежни протокот на вода.

Дополнителен проблем е што другите супстанции што минуваат низ мозоци ќе се држат до оваа мешавина од тесто, со што ќе предизвикаат побрзо затнување. Истиот случај е со оризот, кој ќе отече по подолг контакт со вода.

Експертите истакнуваат дека помали количини од обете овие намирници може да не создадат голем проблем, но дека сепак треба да се внимава доколку сакате да избегнете повикување на водоводџија и плаќање на отпуштени канализациони канали.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!