Денес го славиме СВЕТИ ЕФТИМИЈ ВЕЛИКИ: Една ПОСТАПКА на денешниот ден се смета за ГРЕВ

Нашата православна црква и нејзините верници денеска го слават празникот на преподобниот Ефтимиј Велики, светец од 5 век кој важи за заштитник на слабите и несреќните луѓе.

Преподобен Ефтимиј Велики е роден во ерменскиот град Мелитина кај реката Еуфрат во семејство на благородни и познати родители. Уште од најрана возраст времето го поминувал во молитва, а како млад човек се замонашил и почнал да живее по строгите правила на монасите.

По некое време, околу Ефтимиј почнале да се собираат многу ученици, од кои некои подоцна станале и самите познати светци – Киријак Пустиник, Сава Посветен, Теоктист и други. Легендата вели дека Ефтимиј бил голем чудотворец – истерувал демони, лекувал тешки болести, земал вода во пустините, множел леб, прорекувал…

Тој ги учел своите ученици дека важен живот е исполнет со напорна работа, а забележано е дека тој рекол: „Ако јадете леб без ваш сопствен напор, тогаш јадете туѓа работа“.

Се смета за заштитник на слабите и несреќните луѓе
До пештерата во која живеел бил изграден манастир кој и долго по неговата смрт бил полн со монаси. Приказната вели дека последната наредба што ја дал Ефтимиј Велики пред да умре е портите на манастирот никогаш да не се затвораат и дека ова место служи како место за одмор на секој случајен патник.

Преподобен Ефтимиј Велики се упокоил во 473 година, а на неговиот погреб присуствувал и Ерусалимскиот патријарх Анастасиј. Приказната вели дека патријархот морал да чека цел ден додека огромна маса луѓе го бакнувала светителот, а дури вечерта успеал да ја заврши богослужбата.

Според легендата, на седмиот ден по смртта на Ефтимиј, тој му се јавил на својот ученик Доментијан, сиот светол и радосен како вистински „син на светлината“. Поради животот што им го посветил на другите и учењето дека човек мора да му помага и на странец кога ќе се најде во неволја, преподобниот Ефтимиј Велики сè уште се смета за заштитник на слабите и несреќните луѓе.

Се смета за голем грев на овој ден да се избрка просјак од прагот или да одбиеш да му помогнеш на некој што тоа го бара. Ако го направите тоа, вели народот, ќе го навредите преподобниот Ефтимиј Велики, а потоа ќе го поминете животот без негов благослов и ништо нема да ви оди.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!