Денес е ПЕТРОВДЕН: Ова утро измијте се со роса, а овие обичаи СТРОГО забрануваат една работа

Нашата православна црква и нејзините празници денес го слават еден од најголемите празници, Петровден. Во пресрет на големиот празник се бере цвеќе и се палат свеќи.

Петар бил чудотворец
Свети апостол Петар бил рибар и се викал Симеон. Тој беше првиот од учениците што јасно ја изразил својата вера во Господ Исус, велејќи: „Ти си Христос, Синот на живиот Бог“.

Лечела е и само неговата сенка
Петар правел моќни чуда: лекувал болни, воскреснувал мртви, дури и болните се лекувале од неговата сенка. Тој имал голема борба со Симон Вољо, кој се преправал дека е бог, а всушност бил слуга на сатаната. Најпосле го посрамотил и победил.

Царот Нерон го осудил Петар на смрт
По наредба на злобниот император Нерон, пријател на Симон, Петар бил осуден на смрт. Откако го поставил Линус за епископ во Рим и откако го советувал и утешил стадото Христово, Петар радосно отидел во својата смрт.

Гледајќи го крстот пред себе, тој побарал од џелатите да го распнат наопаку, бидејќи се сметал себеси недостоен да умре како Господ.

Павле бил прогонител на христијаните
Светиот апостол Павле бил роден во Тарс, се викал Савле, а бил фарисеј и прогонител на христијанството. Според преданието, тој бил десет години помлад од Христос.

Тој верувал во неговото проповедање и станал еден од најголемите проповедници и теолози на првата христијанска црква. Откако ги исполнил деновите и ноќите со труд и страдање за Христа, ја организираше црквата на многу места, можеше да каже:

„Не живеам јас, туку Христос живее во мене“, тогаш бил обезглавен во Рим, во времето на царот Нерон, кога и апостол Петар бил обезглавен.

Петровден се сметал за календарска граница на годината, како еден од клучните датуми на циклусот на летните празници и често се поврзува со Иванден. Ги означува промените во природата кои ги носи следната сезона и постуденото време, а е придружен со многу обичаи.

Што се случува денес?
Кај нас постои обичај на Петровден на плоштадите да се палат свеќи направени од млада кора на дива цреша или бреза. Децата подготвуваат свиткана кора од бреза во која ставаат слама, ја палат и ги обиколуваат коралите и колибите.

Овој обичај го симболизира времето кога верниците биле прогонувани и мачени, честопати врзани за дрвени столбови и живи запалени. Денес, се верува дека овие факели, кои обично ги носат деца, ќе донесат здравје и благосостојба во домаќинството.

Овој празник кај нас се слави како слава на многу православни семејства. Во некои села кај нас наутро на Петровден им се делат јаболка на првите соседи за душите на починатите, а на некои места јаболката се носат во црквата на осветување.

Затоа на денешен ден во некои краишта јаболката им се подаруваат на првите соседи, а некои ги носат на осветување во црквата. Во некои региони, децата со запалени јорговани одат од куќа до куќа и домаќините им даваат подароци.

Општ обичај е за Петровден да се печат колачи со јаболка наречени „петровка“. Порано на овој ден рано наутро стоката ја прскале со вода за да биде здрава, а овчарите плетеле венци и ги ставале на роговите на добитокот.

Со празнувањето на овој голем православен празник завршува Петровденскиот пост и започнува заедништвото на верниците кои ги почитувале правилата предвидени со црковниот канон. Со тоа обичај е да се заколе гуска, за домаќините да се омрсат.

Треба да станете рано и да се „избањате“ во зраците на изгрејсонцето. За добро здравје во текот на целата година измијте се со роса. После тоа, берете ги цвеќињата и додека плетете венец од нив, размислете за некоја желба.

Чувајте го венецот во куќата додека не ви се исполни желбата. Осамените треба да берат букет цвеќе, да го стават на перницата и така да спијат, па се верува дека ќе ја најдат својата љубов.

Што не се прави на овој ден?
На Петровден ништо не се прави на полето, особено коњите не се впрегнуваат во коли. Во некои места е општ обичај дека до Петровдан не смеело да се сечат јаболка со нож, ниту да се фрлаат јаболка во топки или да се удираат едно јаболко на друго, бидејќи се верувало дека ако ова се направи, ќе падне голем град и ќе ги уништи посевите.

На овој ден не се полева ниту градината, поради закана дека секој што нема да ја почитува оваа забрана ќе биде убиен или оштетен од гром.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!