ЕВЕ НАЈЕВТИНО ГРЕЕЊЕ: Ако се греете на ваков начин, зимата ќе ви ги испразни џебовите

Во однос на претходната година, најмногу поскапеле единечните цени на нафтата за греење, за 54 отсто, а на пелетите за 22 отсто.

Најевтини ќе бидат домаќинствата што зимава ќе се греат на плин и дрва, а најскапи трошоци ќе имаат оние што користат електрични греалки и горива за парно греење , пропан бутан и масло за греење, се вели во анализата на Агенцијата за енергетика.

За да се загрее станбена површина од 60 квадратни метри на 20 степени Целзиусови, 16 часа дневно во текот на 180 дена од грејната сезона, потребна е енергија од околу 9.000 kWh, според анализата на AERS, со напомена дека просечната проценета потрошувачка на греење е 150 kWh на метар квадратен.

Според цените од првата половина на октомври, домаќинствата кои се греат на природен гас ќе имаат најниски трошоци за парно во текот на целата зимска сезона 2021/22, во износ од 22.000 денари, со дополнителна предност за користење на тој извор на енергија и удобност што ја обезбедува.

Речиси исти трошоци, во износ од 22,4 илјади денари, ќе имаат и домаќинствата кои користат дрва во областите каде што може да се набават по пониски цени, на пример 2,200 денари за метар кубен, а доколку имаат понови печки чија ефикасност е поголема.

Но, греењето ќе чини повеќе за домаќинствата кои користат поскапи огревни дрва, со цена од над 3.000 денари за метар кубен, а имаат печки со помала ефикасност. Нивниот трошок за греење во зимскиот период ќе изнесува 35,6 илјади денари. Граѓаните кои се греат на пелети ќе чинат околу 36 илјади денари, доколку пелетите се согорат во поефикасни печки изградени за овој енергенс.

Домаќинствата кои ги користат овие печки за складирање ќе имаат трошоци од 28 илјади денари, но само доколку користат исклучиво поевтина ноќна струја. Полнењето на печката користејќи поскапа електрична енергија само два часа дневно, ги зголемува трошоците за 40 проценти, што е поскапо од повеќето алтернативни горива.

Највисоки трошоци за греење ќе имаат домаќинствата кои користат електрична енергија директно во грејните тела и котлите за централно греење, гасот пропан бутан и маслото за греење. За купување енергија или енергија, што е потребно за загревање на просечниот стан во текот на целата сезона, тие мора да издвојат 70,5 илјади денари за електрична енергија, 65 илјади денари за гас од пропан бутан и 65 илјади денари за нафта за греење.

Во споредба со претходната година, најмногу се зголемија единечните цени на нафтата за греење, за 54 проценти, а на пелетите за 22 проценти, додека цените на дрвото и гасот пропан бутан се зголемија за околу 10 проценти. Другите цени не се променија значително, се вели во соопштението од AERS.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!