Место каде што се собираат прашина и бактерии: Како едноставно да го исчистите вентилаторот во бањата

Чистењето на бањата е меѓу најнеомилените домашни работи. Сепак, неизбежно е да се чисти и одржува, бидејќи ова е местото кое најбрзо се валка и каде поради влажноста се размножуваат голем број бактерии.

Тоалетни шолји, тушеви, мијалници се само некои од деловите од ентериерот кои треба да се земат предвид, но има и дел од бањата за кој веројатно не сте размислувале како нешто што треба да се исчисти.

Како што некогаш зградите биле изградени така што повеќето бањи имаат прозорец, денес, кога градовите се сè понаселени, не постои можност за такво нешто. И овде на сцената влегува вентилатор за да го проветри просторот, да извлече влага, пареа и непријатни мириси. Меѓутоа и вентилаторот мора да се чисти од време на време, затоа што е прав пример за собирање на прашина и нечистотии.

Неговата работа е да го циркулира воздухот, па поради тоа може ни се чини дека може сам да се исчисти, но тоа нажалост не е така. Освен што ги трга непријатните мириси тој ја извлекува и пареата па така во потполност спречува или барем ја намалува мувла.

Како и останатиот дел од домот, вентилаторите знаат да се затнат, се полнат со прашина и нечистотија со текот на времето, што може да ги блокира решетките на капакот и да го спречи да ја врши својата работа. Чистењето бара малку труд, но е прилично едноставно, а добрата вест е што доволно е оваа работа да се врши еднаш или двапати годишно.

Едноставни чекори кои даваат резултати
Прво, исклучете го осигурувачот што го напојува вентилаторот. Потоа вклучете го вентилаторот на прекинувачот и проверете дали има безбедност за да видите дали сè уште работи. Обезбедете дополнителен извор на светлина, светло и доволно е онаа што ја имаат повеќето паметни телефони.

Отстранете го капакот од вентилаторот, повеќето се само извлечени, додека некои се прицврстени со завртки кои треба да се одвртат, во зависност од моделот. Со крпа или правосмукалка соберете ја целата прашина, а потоа потопете го капакот во топла вода и сапун и оставете го малку.

Користете правосмукалка за да отстраните што повеќе нечистотија од внатрешноста на вентилаторот, вклучувајќи ги и лопатките, и доколку е потребно користете мека влажна крпа. Исплакнете го капакот, исушете го целосно и вратете го на своето место.

Вклучете го вентилаторот повторно и проверете дали сè работи правилно.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!