СЕМОЌЕН ТЕМЈАН: Освен за религиозни ритуали, се користи за исфрлање на камења од бубрезите и против хркање (РЕЦЕПТ)

Темјанот на повеќето луѓе им е познат како дел од црковниот ритуал на кадење на просториите, поради верувањето дека ги истерува злите духови, меѓутоа и како лек се користел уште од многу одамна.

Ароматичната смола добиена од дрвото Босвелија, популарно позната како темјан, е една од најлековитите материи, која се користи не само во црковните обреди, туку и во ароматерапијата, козметиката, масажата, па дури и за лекување.

Босвелинските киселини во темјанот имаат силно антиинфламаторно дејство и ефикасно ја ублажуваат болката предизвикана од артритис, но за разлика од конвенционалните лекови, тие не предизвикуваат несакани ефекти.

Во ајурведската медицина, темјанот се користи за борба против патогени канцерогени клетки. Покрај сите здравствени болести, ароматичната смола го враќа духовниот мир и благосостојбата на домаќинството преку ритуалот на кадење со запален темјан.

Рецепт за ублажување на ‘рчењето
Алтернативните лекари тврдат дека маслото од темјан може да помогне во лекувањето или ублажувањето на хроничното ‘рчење, земено од различни фактори и здравствени проблеми.

За лекување на овој проблем потребно е да се нанесат капки есенцијално масло од темјан на вратот, градите и пределот околу носот. Маслото не се нанесува концентрирано, туку се разредува со основно масло или вода. Иако не постојат познати контраиндикации, темјанот и неговите препарати треба да го избегнуваат хипертензивните, трудниците и доилките.

Рецепт за отстранување на камења во бубрезите
Народната традиција го одржува верувањето дека темјанот за јадење е лек за полесно отстранување на камењата од бубрезите. За овој лек потребно е да се сварат три зрна темјан со една чаша вода.

Водата треба да врие толку колку да остави половина од количината на вода со која на почетокот се облеа темјанот. Ако вака подготвениот темјан се пие како лек за камен во бубрег, треба да се пие само неколку дена, по што камењата треба да се раздвижат и да почнат да се отстранат.

По консумирањето на овој напиток, потребно е да се изеде еден лимон. Напитокот се препорачува и да се пие со сламка на празен стомак.

Ритуал за душевен мир и благосостојба во куќата
Според древните христијански верувања, кога сакаме да ја избркаме негативната енергија од куќата, потребно е да запалиме темјан и да кадиме во куќата.

Кога темјанот се топи на жарта, во просторијата се крева чад и го шири својот пријатен мирис. Тоа кревање чад кон таванот симболично го претставува подигањето на нашата молитва кон Бога.

Запалете темјан и со него поминете низ цела куќа и на тој начин извршите енергетско чистење на домот. При изведување на ритуалот потребно е куќата да биде средена и потоа да се истуширате ​​за да се измие негативната енергија.

Овој ритуал се повторува секогаш кога ќе почувствувате потреба за тоа. На тој начин темјанот ги чисти сите бактерии во воздухот, што го стерилизира просторот, што може да трае и до еден месец.

- Advertisement -

АКТУЕЛНО

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

error: Содржината е заклучена!